‘The Nightfly’ live gespeeld door The Royal Dutch Scam (video)

The Nightfly is één van onze lievelingsplaten. En wij van The Royal Dutch Scam wilden dat album graag live spelen. Iets wat niemand ooit gedaan heeft. Dat deden we op 16 mei 2016. En dat staat op video!

Hello Baton Rouge. Waar waren we aan begonnen? Ja, we wisten wel dat deze prachtige, tijdloze muziek ingewikkeld was, maar alle partijen uitschrijven en live spelen in één keer, dat was wel spannend!

The Nightfly

Het eerste solo-album van Donald Fagen kwam uit 1982. Nadat hij en Walter Becker in 1981 (tijdelijk) stopten met Steely Dan, nam Fagen uitgebreid de tijd om een album te maken met alleen eigen songs. Alleen Ruby Ruby is een cover, een klassieker uit de hoed van Leiber/Stoller.

Daarbij maakte Fagen dankbaar gebruik van Gary Katz (producer) en Roger Nichols (studio-techniek) die beide lang waren betrokken bij The Dan. Van het album kwamen twee singles: I.G.Y. en New Frontier.

De thema’s op The Nightfly verwijzen vooral naar zijn jeugd eind jaren vijftig. In die periode woont Fagen in de buitenwijken van New York. De wereld kleurt zich in Jetson-achtig pastel is enerzijds optimistisch, vanwege veelbelovende technologieën.

Twenty minutes from New York to Paris“.

Maar er heerst ook een diep wantrouwen in de politiek, angst voor een nieuwe atoomoorlog (hence the atoomkelder in New Frontier) en de onzekere afloopvan de Cuba-crisis. Alle reden voor de jonge Fagen om een escape te zoeken in literatuur, tropische vakanties en de radio, waar hij tot diep in de nacht op zoek is naar rhythm & blues- en jazzprogramma’s.

Er kleven veel bijzondere details aan The Nightfly. Het album sleepte in 1983 maar liefst zeven Grammy-nominaties in de wacht. Ook de 100% digitale opnamen waren revolutionair voor 1982.

Live!

Wat een klus om The Nightfly ‘even’ live te spelen. Het is allemaal goed gekomen. Voor velen was het een memorabele avond. Eén van mijn muzikale hoogtepunten van 2016.

Credits

Lo van Gorp – lead vocals, soprano sax
Lesley van der Aa – backing vocals
Dedre Twiss – backing vocals
Simone Pormes – backing vocals
Thomas Bekhuis – guitar
Eric van de Bovenkamp – keyboards
Tom Beek – tenor sax
Arjan Muusz – tenor sax
Boudewijn Lucas – bass
Mark Stoop – drums
Lex Amrein – FOH / audio engineer

Deze compilatie werd gefilmd en gemonteerd door Louis Gerrits van Studio IJsseldijk.
Live opgenomen in Theater Floralis, Lisse, 16 mei 2016.

Plaats een reactie