Waarom Benjamin Herman de meest succesvolle jazzmusicus is (in Nederland)

Saxofonist Benjamin Herman is misschien wel de meest succesvolle Nederlandse jazzmusicus aller tijden. En terecht.

Hij heeft alles.

Talent, charme, vuur, ballen. Zijn timing is ijzersterk en kraakhelder. Zijn dikke, expressieve sound is uit duizenden te herkennen en hij speelt prachtig in de akkoorden. Geen bullshit. Vraag het aan zijn leraren en aan zijn medemuzikanten: Ben kiest nooit de gemakkelijkste weg en werkt elke dag keihard aan zijn chops.

Benjamin verbindt.

Als geen ander slaat hij een brug tussen de oude, de huidige en de nieuwe garde. Hij kent zijn klassiekers en speelt net zo graag Louis Armstrong als Mischa Mengelberg. Met zijn fabelachtige spel weet hij moeiteloos door te dringen tot de ziel van de muziek. De ene dag op het podium tussen de bebopkoningen met Rein de Graaff, de andere dag muiten met Han Bennink, de dag erna op een festival met Moke. Iedereen speelt graag met de keetschoppende altist, die terloops een trend zette met zijn prachtige pakken.

Hij geeft het publiek het beste van zichzelf.

In de loop der jaren heeft hij zich ontwikkeld van een überkritisch, wat verlegen talent tot een innemende performer die over de hele wereld het dak eraf blaast.

Benjamin heeft een geweldig team om zich heen.

Met mensen die net zo hard werken als hijzelf en buitengewoon loyaal zijn naar hem. Legendarisch waren de maandagavonden van The New Cool Collective in 1994 in de Meander. De ontwapenende sfeer van toen heeft hij nog steeds om zich heen. Hij deelt royaal en zijn aanstekelijke succes is goed voor iedereen. Goed voor de muziek, goed voor jong talent en vooral voor het publiek. Jazzmuziek is niet alleen voor de intellectuelen, muziek is van iedereen.

Hij heeft lef.

Hij neemt geen genoegen met eerder behaalde successen en zoekt altijd nieuwe wegen, verrassende combinaties en interessante perspectieven. Hij investeert in eigen platen en projecten. Hij heeft een neus voor jong talent. Een album met Remco Campert, filmmuziek, een eerbetoon aan Jaki Byard of Driekusman Total Loss, hij doet het allemaal zoals alleen hij dat kan. Louter bewondering en respect voor deze buitengewoon productieve, en vooral magistraal spelende Nederlandse saxofonist.

Zijn meest recente album Deal is ook weer wonderschoon. Check het hier. En geniet van deze man.

Benjamin Herman sax saxofoon club jazz tenorsax foto (c) tom beek

Tom Beek is saxofonist, copywriter, WordPress expert, vormgever en fotograaf. Je vindt hem op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

4 reacties op “Waarom Benjamin Herman de meest succesvolle jazzmusicus is (in Nederland)”

Plaats een reactie