Mijn tien favoriete fotografen van Instagram

Na tien jaar Instagram is het tijd om de balans op te maken.

Toen ik in november 2010 een account aanmaakte op Instagram was het nog low res. De schermresolutie is inmiddels zo’n vier keer zo hoog geworden:

2010iPhone 3GS320 px breed480 px hoog
2020iPhone 11 Pro1125 px breed2426 px hoog

Hoewel het qua fotografie nog weinig voorstelde, was Instagram toch interessant. Met zoveel snelheid en gemak even op je telefoon een foto bewerken – geen aparte camera meer nodig want je kunt overal en altijd ‘mooie’ foto’s te maken – dat bestond daarvoor nog niet. Met een filtertje was er van elke foto altijd wel iets te maken.

De laagdrempeligheid nodigde uit tot experimenteren en schepte meteen een band met gelijkgestemden. In het landschap van sociale media was communiceren zonder tekst een verademing. Een mooie uitlaatklep. Dat gaf de garantie voor interactie met volgers. Het sociale aspect gaf de doorslag en veroorzaakte een revolutie.

Nadelen zijn er ook. Altijd geweest. Allereerst is het van Facebook; daar wil je zo weinig mogelijk mee te maken hebben. En dan die beruchte voorwaarden: hoewel de Europese regels veel strenger zijn dan de Amerikaanse, weet Instagram alles van je. Zodra je iets publiceert, mag je ook niet piepen over het alleenrecht van je publicatie. Ten derde is het algoritme oppermachtig. Wie kraakt de code? Een vierde doorn in het oog is dat Instagram steeds maar commerciëler wordt. Verder zou je kunnen zeggen dat Instagram achterblijft bij Snapchat en Tiktok.

En tóch ben ik graag op Instagram.

Wat bepaalt of je een foto goed vindt? Belangrijk, heb ik ontdekt, is hoeveel tijd je doorbrengt met het kijken naar een foto. Simpel maar waar. Als een foto je aandacht trekt en je aandacht ook weet vast te houden, is dat een essentiële kwaliteit. Een foto moet dus interessant zijn. We willen graag tijd doorbrengen met de foto. Die factor is voor een fotograaf moeilijk van tevoren in te schatten. Uiteindelijk bepaalt de toeschouwer wat-ie er in ziet. Je weet nooit of het verhaal, zoals het door de fotograaf is bedoeld, ook zo overkomt.

Nu dan de foto-accounts die ik zo mooi vind en graag met je deel. Wat zijn jouw favoriete accounts? Ik zie ze graag in de comments!

1. Monaris

Al jaren maakt Monaris verbluffend mooie beeldverhalen. Ze verandert regelmatig van stijl. Maar haar signatuur blijft herkenbaar. Haar foto’s worden steeds mooier. Ze heeft een eigen genre gecreëerd, dat veel weg heeft van cinema stills. Foto’s die als een film op je afkomen, waar je minutenlang in kunt verdwijnen. En die kleuren! Hoe doet ze het. Uniek en meeslepend. De koningin van Instagram. Zij is mijn nummer één.

2. Alan Schaller

Eén van de grootmeesters van de zwart-wit-fotografie is zonder meer de Engelse gentleman Alan Schaller. Gewapend met een Leica M Monochrom en een zeer scherp en geduldig oog, zoekt en vindt hij de perfecte composities, contrasten en lichtovergangen. Ook in het bewerken van foto’s is hij een pionier.

3. Stephan Vanfleteren

Godzijdank hebben ook fotografen van de analoge stempel Instagram gevonden. Net als Corbijn is Stephan Vanfleteren een icoon van zijn generatie. Ik ben een enorme fan van zijn portretten. Hij weet te raken. Precies de goede invalshoek tussen de emotie van zijn model en de schoonheid van vorm, licht en diepte.

4. Albert Dros

Ook Albert Dros staat op eenzame hoogte. Aan zijn foto’s kun je afleiden hoe hij te werk gaat. Iemand die alles tot op de pixel voorbereidt, de stand van de zon, de beste plek op de evenaar. Een beroemd Sony ambassadeur vanwege zijn astro photography. Allemaal wereldplaten.

5. Andreas Terlaak

Mijn favoriete concertfotograaf Andreas Terlaak maakt al heel lang foto’s (onder andere voor de NRC) van popconcerten en bijvoorbeeld North Sea Jazz. Wat een ongelooflijke vakman: composities, licht, scherpte, expressie, details.

6. Jonas Rask

Wie van Fuji camera’s houdt, zoals ik, loopt vroeg of laat tegen de foto’s en de blogs aan van Jonas Rask. Hij schrijft interessante reviews over nieuwe body’s, lenzen en firmware updates. Maar bovenal is hij een fijne straatfotograaf, met een wat strakke, abstracte stijl die ook warmte heeft.

7. Kai Böttcher

Als je portret- of modefotograaf wil worden, lijkt het me niet gemakkelijk om op te vallen. De jonge Duitse fotograaf Kai Böttcher doet dat elke keer bij mij. Hij hééft het gewoon. Een tijdloze stijl, perfect uitgevoerd, heel smaakvol en expressief, maar nooit over de top. En natuurlijk prachtige modellen!

8. Peter McKinnon

Deze voormalige rockdrummer is vooral bekend als YouTuber met miljoenen volgers. Peter McKinnon is erg grappig en heeft zijn foto- en filmstijl tot in de puntjes geperfectioneerd. Van adembenemende landschappen tot indrukwekkende studiofotografie en slomo’s. Ik houd erg van zijn stijl. Een favoriete foto kiezen van deze Canadese Canon-ambassadeur vind ik moeilijk. Kies lekker zelf!

9. Jan Gonzales

Op het gebeid van studio-fotografie en belichting ken ik geen betere fotograaf van Jan Gonzales. Hem kwam ik op het spoor door zijn baanbrekende werk met de Fuji GFX100, een extreem hoge resolutie, medium-format camera. Zijn details zijn werkelijk onwaarschijnlijk fraai.

10. JPC van Heijst

Christiaan van Heijst wordt ten onrechte gezien als iemand die ‘snel’ even tijdens het vliegen een fotootje schiet en zo wellicht de passagiers in gevaar brengt. Niets is minder waar, deze man heeft twee petten op: die van piloot en professioneel fotograaf. Ik heb kort geleden zijn boek gekocht en het is zeer indrukwekkend. Zowel uit zijn foto’s als uit zijn verhaal spreekt toewijding. Je voelt de liefde voor zowel het vliegen als voor het fotograferen. Dat bijt elkaar dus helemaal niet, integendeel.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, webdesigner, fotograaf en tekstschrijver. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin.

2 gedachten over “Mijn tien favoriete fotografen van Instagram”

  1. Mooi stukje Tom het kijken begint al met het maken van de foto tuurlijk soms ontstaan er ook mooie foto’s die in een klik gemaakt zijn maar het zien daarvan is iets wat naarmate je meer fotografeerd je ook langzamerhand leert. Zelf zit ik een kleine fotogroep die nu even stil ligt en daar maken we aan de hand van een opdracht 2 foto’s die we dan op de groepsavond beoordelen. Ook het beoordelen van foto’s is geen gemakkelijke opgave.
    Ook jouw foto’s vind ik van een hoog niveau hopelijk zien we nog heel veel mooie kiekjes van je verschijnen.
    Groet rootsman Bob

    Beantwoorden

Plaats een reactie