Mijn tien favoriete fotografen van Instagram

Instagram is uitgegroeid uit tot één van mijn favoriete plekjes op Internet. Tien jaar geleden begon ik. Een mooi moment om te reflecteren. En hoog tijd voor mijn tien favoriete Instagram-fotografen. Ben benieuwd naar jouw mening!

Hoe het begon

Toen ik in november 2010 een account aanmaakte op Instagram, stelde foto’s maken met je telefoon nog weinig voor.

De resolutie van mijn iPhone 3Gs was toen 480 × 320 pixels. Die is in tien jaar vertienvoudigd. Als ik die allereerste posts bekijk, zou ik ze nu niet meer accepteren. Toch hád het meteen al wel iets, dat Instagram.

In de eerste social media-golf vond ik het een verademing om zonder tekst te communiceren. Geen mening, geen info, alleen beeld.

Ook de snelheid en het gemak waarmee je foto’s kon bewerken was indrukwekkend. Van bijna elke foto, ook al was het niets, kon je wel iets maken.

Middelmatige foto’s, mooie filters

Eerst sloeg ik — net als zovelen — er volledig in door: slechte foto’s die door het gebruik van een filtertje, of een grunge laagje uit Snapseed, nog wat léken.

En oh ja, dat gebeurt me anno 2020 nog wel eens. De laagdrempeligheid nodigt uit tot experimenteren, en die kwaliteit maakt veel goed.

Bezig zijn met foto’s maken en filters, levert ook iets op. Een manier om je weg te vinden, je voorkeur. Ik zie het als zelfontwikkeling, of ontwikkeling van zelfexpressie. Zo ontwikkel ik mijn smaak en antwoorden op voortdurende vragen, zoals ‘wat vind ik mooi?’ en ‘En waarom dan?’.

Reflectie is er ook. Er zijn perioden geweest waarin ik geobsedeerd was door het aantal likes. Hoe belangrijk vond ik die goedkeuring? Wat zegt het over mij? Over mijn fotografie? Confronterende vragen.

Eén ding probeer ik zo weinig mogelijk te doen: selfies. Prima besluit.

Haken en ogen

Sinds Instagram ‘groot’ is geworden, is er veel te mopperen over het platform. Allereerst is het van Facebook. Daar wil natuurlijk niemand iets mee te maken hebben.

Dan de voorwaarden, die zijn niet mals. Instagram weet alles van je, kan je data overal en nergens voor gebruiken, dus ook om zelf geld te verdienen (logisch voor een gratis medium) en zodra je iets publiceert, mag je niet piepen over het alleenrecht van je publicatie. Dan had je het er maar niet op moeten zetten.

Wat je zelf te zien krijgt, en wanneer jouw foto eruit wordt gepikt, bepaalt het algoritme. En dat is natuurlijk geheim.

Zo vat ik het tenminste samen, dan kan het alleen maar meevallen.

Vanuit het perspectief van de gebruiker valt vooral op dat het commerciële gedeelte steeds meer ruimte inneemt. In de interface, in de timeline.

En tóch ben en blijf ik graag op Instagram. Mea culpa, dan is het dus een verslaving. Hebben ze dan knap gedaan.

Instagram en fotografie

Wat maakt een foto goed? Die vraag heb ik mezelf heel vaak gesteld.

Een belangrijk criterium, heb ik ontdekt, is hoeveel tijd je doorbrengt met het kijken naar een foto. Simpel misschien, maar zo waar. Wanneer een foto je aandacht trekt en je aandacht weet vast te houden, is dat een essentiële kwaliteit.

Waarom kijk je naar een foto? Omdat je het licht mooi vindt, de vorm, het onderwerp. Een foto is als een verhaal met meerdere lagen. Inhoud, vorm, betekenis. Uiteindelijk bepaalt de toeschouwer wat-ie er in ziet. Het is bijvoorbeeld maar de vraag of het verhaal, zoals het door de fotograaf is bedoeld, ook zo overkomt.

Verhalen worden, net als in woorden, meestal niet letterlijk verteld. Soms is het alleen een metafoor. Soms doet het niet eens toe, wat de intentie is geweest van de fotograaf.

Vindt er herkenning plaats of is er juist sprake van vervreemding? Is de betekenis van de foto duidelijk, of heeft de toeschouwer eerst wat tijd nodig om de puzzelstukjes bij elkaar te zoeken?

Het zijn vragen, waar ik geen kant en klare antwoorden voor heb. Maar ik ben ervan overtuigd, dat proces van goede vragen stellen belangrijker is dan het uiteindelijke antwoord.

Mijn top tien van 2020

Lang verhaal, dit intro. Ja vind ik zelf ook.

Nu dan de foto-accounts die ik zo mooi vind en graag met je deel. (Video doe ik later, misschien)

Wat zijn jouw favoriete accounts? Ik zie ze graag in de comments!

1. Monaris

Al jaren maakt Monaris verbluffend mooie beeldverhalen. Ze verandert regelmatig van stijl. Maar haar signatuur blijft herkenbaar. Haar foto’s worden steeds mooier. Ze heeft een eigen genre gecreëerd, dat veel weg heeft van cinema stills. Foto’s die als een film op je afkomen, waar je minutenlang in kunt verdwijnen. En die kleuren! Hoe doet ze het. Uniek en meeslepend. De koningin van Instagram. Zij is mijn nummer één.

2. Alan Schaller

Eén van de grootmeesters van de zwart-wit-fotografie is zonder meer de Engelse gentleman Alan Schaller. Gewapend met een Leica M Monochrom en een zeer scherp en geduldig oog, zoekt en vindt hij de perfecte composities, contrasten en lichtovergangen. Ook in het bewerken van foto’s is hij een pionier.

3. Stephan Vanfleteren

Godzijdank hebben ook fotografen van de analoge stempel Instagram gevonden. Net als Corbijn is Stephan Vanfleteren een icoon van zijn generatie. Ik ben een enorme fan van zijn portretten. Hij weet te raken. Precies de goede invalshoek tussen de emotie van zijn model en de schoonheid van vorm, licht en diepte.

4. Albert Dros

Ook Albert Dros staat op eenzame hoogte. Aan zijn foto’s kun je afleiden hoe hij te werk gaat. Iemand die alles tot op de pixel voorbereidt, de stand van de zon, de beste plek op de evenaar. Een beroemd Sony ambassadeur vanwege zijn astro photography. Allemaal wereldplaten.

5. Andreas Terlaak

Mijn favoriete concertfotograaf Andreas Terlaak maakt al heel lang foto’s (onder andere voor de NRC) van popconcerten en bijvoorbeeld North Sea Jazz. Wat een ongelooflijke vakman: composities, licht, scherpte, expressie, details.

6. Jonas Rask

Wie van Fuji camera’s houdt, zoals ik, loopt vroeg of laat tegen de foto’s en de blogs aan van Jonas Rask. Hij schrijft interessante reviews over nieuwe body’s, lenzen en firmware updates. Maar bovenal is hij een fijne straatfotograaf, met een wat strakke, abstracte stijl die ook warmte heeft.

7. Kai Böttcher

Als je portret- of modefotograaf wil worden, lijkt het me niet gemakkelijk om op te vallen. De jonge Duitse fotograaf Kai Böttcher doet dat elke keer bij mij. Hij hééft het gewoon. Een tijdloze stijl, perfect uitgevoerd, heel smaakvol en expressief, maar nooit over de top. En natuurlijk prachtige modellen!

8. Peter McKinnon

Deze Canadese ex-drummer is vooral bekend als YouTuber met miljoenen volgers. Peter McKinnon is een erg grappige gast en heeft zijn foto- en filmstijl tot in de puntjes geperfectioneerd. Van adembenemende landschappen tot indrukwekkende studiofotografie en slomo’s. Ik houd erg van zijn stijl. Een favoriete foto kiezen van deze Canon ambassadeur vind ik moeilijk. Kies lekker zelf!

9. Jan Gonzales

Op het gebeid van studio-fotografie en belichting ken ik geen betere fotograaf van Jan Gonzales. Hem kwam ik op het spoor door zijn baanbrekende werk met de Fuji GFX100, een extreem hoge resolutie, medium-format camera. Zijn details zijn werkelijk onwaarschijnlijk fraai.

10. JPC van Heijst

Christiaan van Heijst wordt ten onrechte gezien als iemand die ‘snel’ even tijdens het vliegen een fotootje schiet en zo wellicht de passagiers in gevaar brengt. Niets is minder waar, deze man heeft twee petten op: die van piloot en professioneel fotograaf. Ik heb kort geleden zijn boek gekocht en het is zeer indrukwekkend. Zowel uit zijn foto’s als uit zijn verhaal spreekt toewijding. Je voelt de liefde voor zowel het vliegen als voor het fotograferen. Dat bijt elkaar dus helemaal niet, integendeel.


Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner, vormgever en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Reacties op “Mijn tien favoriete fotografen van Instagram”

  1. Mooi stukje Tom het kijken begint al met het maken van de foto tuurlijk soms ontstaan er ook mooie foto’s die in een klik gemaakt zijn maar het zien daarvan is iets wat naarmate je meer fotografeerd je ook langzamerhand leert. Zelf zit ik een kleine fotogroep die nu even stil ligt en daar maken we aan de hand van een opdracht 2 foto’s die we dan op de groepsavond beoordelen. Ook het beoordelen van foto’s is geen gemakkelijke opgave.

    Ook jouw foto’s vind ik van een hoog niveau hopelijk zien we nog heel veel mooie kiekjes van je verschijnen.

    Groet rootsman Bob

    Beantwoorden

Plaats een reactie