Live under the sun

Zo ontstond Live under the Sun. Na het studioalbum White & Blue hebben we met het Tom Beek Quintet veel opgetreden in 2006 en 2007. De band is toen enorm gegroeid, we kregen een eigen dynamiek, een eigen sound. Live was er veel meer ruimte dan in de studio. Ruimte om te stretchen, om samen op ontdekkingsreis te gaan. Het is precies dát gevoel dat ik wilde vastleggen. Dat werd het live-album Live under the Sun.

Studio

Er zijn veel overeenkomsten tussen live optreden en opnemen in de studio. Maar de tegenstellingen zijn fascinerend. In de studio focus je op de ultieme details van je muziek, die je met perfectie en precisie wilt vormgeven. Dat geeft een bepaalde bevrediging. Maar de eindeloze drang om te perfectioneren, het proces steeds willen controleren leidt ook vaak tot oeverloos geneuzel. Dat staat voortgang dus in de weg. De vraag is — nadat je een nacht hebt doorgehaald om drie noten te veranderen — of de luisteraar ooit het verschil zal horen.

LIVE

Live spelen, in het vuur van het moment, is een heel ander verhaal. Elk moment dat komt, moet je meteen weer loslaten. Er kan niets overnieuw. Maak je een vergissing, dan blijft-ie pijnlijk in de lucht hangen. Tenminste, als je niets doet. Vraag dit aan Herbie Hancock, die in staat is om een ‘foute noot’ om te zetten in een nieuwe, geniale muzikale zin. Dit is de kunst van het improviseren. Hoe meer ik het bestudeer, hoe meer ik me realiseer hoe ongelooflijk moeilijk het is. Tegelijkertijd is dat juist de magie, op het brandpunt van kennis en intuïtie.

ARTWORK

Het artwork van dit cd-album is prachtig uitgevoerd in een glanzende digipack, met foto’s van Hans Speekenbrink. Na White & Blue is Live Under The Sun de tweede cd van mijn eigen label TomLaLa Records.

CREDITS

Tom Beek (tenor sax)
Karel Boehlee (piano / fender rhodes / synthesizer)
Martijn van Iterson (gitaar)
Jeroen Vierdag (basgitaar / contrabas)
Marcel Serierse (drums)

Tom Beek Quintet cd live un der the sun
Tom Beek Quintet cd live un der the sun
Tom Beek Quintet cd live un der the sun

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner, vormgever en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie