Een kijkje in het arrangement van 'Tiptoe' van Thad Jones

Jazztrompettist Thad Jones staat vooral bekend om zijn composities en zijn baanbrekende werk in de jaren ’60 en ’70 als arrangeur en bandleider van The Thad Jones / Mel Lewis Orchestra. Een kijkje in de keuken van Jones’ geweldige stuk Tiptoe.

Thad Jones kwam uit een zeer muzikale familie: zijn oudere broer was Hank Jones en zijn jongere broer Elvin Jones. Nadat hij jaren in het leger had gespeeld, trad hij in 1954 toe tot het wereldberoemde orkest van Count Basie. Daar was hij niet alleen solist, maar ook steeds vaker verantwoordelijk voor de arrangementen. In 1963 stapte hij op bij Basie en begon voor zichzelf.

Samen met drummer Mel Lewis richtte hij The Thad Jones / Mel Lewis Orchestra op. In eerste instantie begonnen als hobby-orkest dat bij elkaar kwam op een steenworp afstand van de muzikanten-stamkroeg Jim & Andy’s (48th St./6th Av.). Vanaf 1966 speelde het orkest elke week in jazzclub The Village Vanguard. Sinds de dood van Mel Lewis in 1990 speelt het orkest onder de naam The Vanguard Jazz Orchestra.

De beste jazzmusici van New York speelden erin. Koperblazers Bob Brookmeyer, Jon Faddis, Jimmy Knepper, Lew Soloff, Snooky Young. Saxofonisten Pepper Adams, Eddie Daniels, Jerry Dodgion, Joe Farrell, Frank Foster, Kenny Garrett, Joe Lovano, Lou Marini, Dick Oatts, Bob Mintzer, Rich Perry, Chris Potter, Jerome Richardson, Gary Smulyan, Joe Henderson. Pianisten Roland Hanna, Hank Jones, Jim McNeely, Kenny Werner. Bassisten Richard Davis, Dennis Irwin, George Mraz, Rufus Reid. Drummers Dennis Mackrel, John Riley. Vocalisten Dee Dee Bridgewater, Joe Williams.

In de muziek van deze geweldige big band blijven traditionele jazzelementen altijd voelbaar, zoals swing en blues, maar ze worden eigentijds benaderd en verrassend uitgevoerd. Cliché’s worden vermeden of juist gevierd. Het orkest onder leiding van Jones en Lewis beschikte over solisten van wereldklasse en vond een smaakvolle balans tussen ritmische en harmonische spanning en soms electronische elementen (zoals de Fender Rhodes). De big band klinkt vandaag de dag nog even fris als toen.

Tiptoe komt van het album Consummation (1970). De eerste acht maten van het thema, zoals dat wordt gespeeld door de saxofoons, staan hieronder uitgeschreven. Daaronder alle stemmen in één systeem. In de lintharmonisatie is goed te zien dat Jones schijnbaar wringende harmonieën en kleine intervallen niet schuwt. In mijn ogen (en vooral oren) gaat hij zoveel mogelijk uit van de melodie. Een aardig kijkje in de keuken van een fantastisch arrangeur.


Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner, vormgever en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie