Wereldpremiere: The Royal Dutch Scam speelt ‘The Nightfly’ live!

‘Welke platen draai je graag?’, vroeg hij op een middag. ‘Joe Jackson, The Eagles, Stevie Wonder, The Brecker Brothers’, antwoordde ik. Hij bladerde wat in zijn platencollectie en haalde er twee albums uit. ‘Dan vind je deze vast wel leuk. Wacht, ik zet ze gelijk op een bandje.’

Herman en ik leerden elkaar kennen op de plek van mijn eerste vakantiebaantje en hadden meteen een klik. Een zeer ontspannen man, in de veertig. Samen met de liefde van zijn leven woonde hij om de hoek en ik ging wel eens langs. Plaatjes draaien en een beetje lullen over muziek. Hij was net zo’n muziekfreak als ik.

Ik nam zijn TDK SA60 cassette mee in de nachttrein naar Parijs. Mijn walkman had auto-reverse. Op de ene kant had hij Aja van Steely Dan erop gezet en op de andere kant The Nightfly van Donald Fagen. Op de klanken van ‘IGY’ en ‘Deacon Blues’ boemelde ik op een vroege ochtend de grote, koude stationshal van Gare du Nord binnen.

[arve url=”https://youtu.be/qBruAooXPNU”]

Jarenlang zou ik altijd aan Parijs denken, wanneer ik één van de twee platen draaide. Het was ook best een spannende reis voor een jongen van zeventien. Aan de hand van deze muziek leerde ik Parijs kennen — en de wereld. Het was dan misschien niet het eerste, officiële begin van mijn volwassenheid maar wel een monumentaal voorgerecht, van wat nog allemaal zou komen.

Vooral de optimistische, jaren-vijftig-kijk op de toekomst, die centraal lijkt te staan op The Nightfly, paste mooi bij mijn stemming en mijn levensfase. Nog steeds eigenlijk. Als een jas die je aantrekt en nooit meer uit wilt doen.

Tot dat moment kende ik veel mooie muziek, maar vond ik songteksten meestal maar saai. Waren de teksten wél interessant, dan knapte ik vaak af op de muziek. In een enkel geval, wanneer zowel de muziek als de tekst mooi waren, zat er geen humor in.

Maar déze muziek klonk gewoon zo goed. Van de woorden van Steely Dan en Donald Fagen begreep ik niet veel. Het was waarschijnlijk een beetje cynisch, maar vooral heel geestig. Het klopte gewoon. Alles ademde hetzelfde idee. Alsof iemand Roald Dahl op muziek had gezet.

Vanaf het eerste moment was ik volkomen verliefd op deze muziek. Elk gitaarnootje, elke drumfill, elk blazersakkoordje vond ik prachtig. Het heeft alles. Het zit zo vól met leven. Blues, prachtige instrumentale gedeeltes, echte songs en avontuur. Rock ‘n roll, jazz en poëzie tegelijk.

The Nightfly staat al dertig jaar stevig in de top vijf van mijn ‘onbewoond eiland’ lijstje. Nog elke keer luister deze muziek met evenveel verwondering als die allereerste dagen. Hoe dat werkt? Dat begrijp ik niet. Hoeft gelukkig ook niet.

Er is ook niets mysterieus aan, het is gewoon steengoed. De muziek kent zoveel lagen, zoveel details en zoveel interessante invalshoeken, dat je het duizend keer kunt beluisteren, zonder dat het gaat vervelen. Je neemt nooit dezelfde route.

The Nightfly

Ik ben méér dan een liefhebber, ik ben ook muzikant. Daarom besloot ik enkele weken geleden om ‘The Nightfly’ live te gaan spelen. Nu ben ik het aan het voorbereiden en het is geweldig! Er zit niet zo bijster veel saxofoon in. Maar ermee bezig zijn is een feest.

Zelfs ik, als zeer goed getraind muzikant, moest soms flink puzzelen op sommige voicings en de akkoorden. Jarenlang was ik bang dat de magie verloren zou gaan wanneer ik de muziek in detail zou analyseren, maar dat is gelukkig niet waar. Integendeel!

Bovendien deed ik een ontdekking: het hele album ‘The Nightfly’ live spelen is nog nooit eerder gebeurd! We hebben het hier dus over een wereldpremiere. Dus dat wordt uniek en eenmalig, lieve mensen.

Wanneer gaan we ‘The Nightfly’ live spelen? Op 16 mei in Theater Floralis in Lisse. Check hier voor kaarten: theaterfloralis.nl Met wie anders dan met mijn maatjes van ‘The Royal Dutch Scam‘, het bandje waarmee we de muziek van Steely Dan spelen.

Ben je ook zo’n grote fan van deze muziek? Zorg dan dat je erbij bent! Vol is vol.

19 gedachten over “Wereldpremiere: The Royal Dutch Scam speelt ‘The Nightfly’ live!”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.