Wereldpremiere: The Royal Dutch Scam speelt het album ‘The Nightfly’ live!

Hoe een treinreis ervoor zorgde dat The Nightfly uitgroeide tot één van mijn lievelingsplaten, die ik dertig jaar later zelf live zou gaan spelen.

Plaatjes draaien

‘Welke platen draai je graag?’, vroeg Herman op een middag.

‘Joe Jackson, The Eagles, Stevie Wonder, The Brecker Brothers’, antwoordde ik.

Herman en ik leerden elkaar kennen op de plek van mijn eerste vakantiebaantje en we hadden meteen een klik. Een zeer ontspannen man. Hij woonde om de hoek, samen met de liefde van zijn leven Marja en ik ging wel eens bij hen langs. Schatten van mensen. Plaatjes draaien en een beetje lullen over muziek.

Hij was net zo’n muziekfreak als ik. Hij was ergens in de veertig en had honderden platen. Ik was zeventien en wist nog bijna van niks. Ik kende alleen de muziek uit mijn eigen jeugd en een paar jazzplaten.

Herman bladerde wat in zijn platenkast en haalde er twee albums uit. ‘Dan vind je deze vast wel leuk. Wacht, ik zet ze op een bandje.’

In de trein naar Parijs

Vlak daarna ging ik met de nachttrein naar Parijs en ik nam zijn TDK SA60 cassette mee.

Mijn walkman had auto-reverse. Op de ene kant stond Aja van Steely Dan en op de andere kant The Nightfly van Donald Fagen.

Die ochtend na mijn vertrek boemelde ik de grote, koude stationshal van Gare du Nord binnen op de klanken van IGY en Deacon Blues.

De cassette had mijn walkman de hele reis, die een uur of vijf duurde, niet meer verlaten.

Zeventien

Jarenlang zou ik altijd aan Parijs denken, wanneer ik één van de twee platen draaide.

Het was ook best een spannende reis voor een jongen van zeventien. Aan de hand van deze muziek leerde ik Parijs kennen — en de wereld. Het was dan misschien niet het eerste, officiële begin van mijn volwassenheid maar wel een monumentale ouverture van wat nog allemaal zou komen.

Vooral de optimistische, jaren-vijftig-kijk op de toekomst, die centraal lijkt te staan op The Nightfly, paste mooi bij mijn stemming en mijn levensfase. Nog steeds eigenlijk.

Vandaag de dag voelt de muziek als een jas die je nooit meer uit wilt doen.

De muziek, de teksten

Tot dat moment kende ik veel mooie muziek, maar vond ik songteksten meestal maar saai. Waren de teksten wél interessant, dan knapte ik vaak af op de muziek. In een enkel geval, wanneer zowel de muziek als de tekst mooi waren, zat er geen humor in.

Maar déze muziek klonk gewoon zo goed. Van de woorden van Steely Dan en Donald Fagen begreep ik niet veel. Het was klonk een beetje cynisch, maar ik vond het vooral heel geestig.

Het klopte gewoon. Alles ademde hetzelfde idee. Alsof iemand Roald Dahl op muziek had gezet.

Vanaf het eerste moment was ik volkomen verliefd op deze muziek. Elk gitaarnootje, elke drumfill, elk blazersakkoordje vond ik prachtig.

The Nightfly

De plaat heeft alles. Het zit zo vól met leven. Blues, prachtige instrumentale gedeeltes, echte songs en avontuur. Rock ‘n roll, jazz en poëzie tegelijk.

The Nightfly staat al dertig jaar stevig in de top vijf van mijn ‘onbewoond eiland’ lijstje. Nog elke keer luister deze muziek met evenveel verwondering als die allereerste dagen. Hoe dat werkt? Dat begrijp ik niet. Hoeft gelukkig ook niet.

Er is ook niets mysterieus aan, het is gewoon steengoed. De muziek kent zoveel lagen, zoveel details en zoveel interessante invalshoeken, dat je het duizend keer kunt beluisteren, zonder dat het gaat vervelen. Je neemt nooit dezelfde route.

The Nightfly live!

Ik ben méér dan een liefhebber, ik ben ook muzikant. Daarom stelde ik enkele weken geleden aan mijn Stelly Dan tribute band The Royal Dutch Scam voor om ‘The Nightfly’ live te gaan spelen.

Het album blijkt ook het favoriete album te zijn van nog véél meer mensen!

Nu ben ik het aan het voorbereiden en het is geweldig! Er zit niet zo bijster veel saxofoon in. Maar ermee bezig zijn is een feest.

Zelfs ik, als zeer goed getraind muzikant, moest soms flink puzzelen op sommige voicings en de akkoorden. Jarenlang was ik bang dat de magie verloren zou gaan wanneer ik de muziek in detail zou analyseren, maar dat is gelukkig niet waar. Integendeel!

Wereldpremiere

Ik deed ook een ontdekking: het hele album The Nightfly live spelen is nog nooit eerder gebeurd! We hebben het hier dus over een wereldpremiere. Dus dat wordt uniek en eenmalig, lieve mensen.

Wanneer gaan we ‘The Nightfly’ live spelen? Op 16 mei in Theater Floralis in Lisse. Check hier voor kaarten: theaterfloralis.nl

Met wie anders dan met mijn maatjes van The Royal Dutch Scam, het bandje waarmee we de muziek van Steely Dan spelen.

Ben je ook zo’n grote fan van deze muziek? Zorg dan dat je erbij bent! Vol is vol.

Gerelateerde artikelen

lp plaat single vinyl platen records platenspeler pick up element foto (c) tom beek

Tom Beek is saxofonist, copywriter, WordPress expert, vormgever en fotograaf. Je vindt hem op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

1 reactie op “Wereldpremiere: The Royal Dutch Scam speelt het album ‘The Nightfly’ live!”

Plaats een reactie