Verleiden met woorden

Als puber kende ik iedere tv-commercial uit mijn hoofd. Slogans bedenken, dat wilde ik ook! Copywriter worden, net als David Ogilvy. En dan gaan werken bij KesselsKramer.

Op mijn achttiende mocht ik als junior meelopen in een paar reclamebureaus. De grootste beloning? Dat de plaatselijke middenstand mijn slagzin gebruikte.

De drang om verder te gaan in de muziek was sterker. Maar vlak na mijn dertigste pakte ik het tekstschrijven weer op. Ik leerde alles en maakte zoveel kilometers als ik kon. Twee totaal verschillende beroepen naast elkaar? Geen probleem. Overdag met de laptop op schoot, ‘s avonds optreden.

Schrijven als beroep

Research. Structuur. Je volledig verplaatsen in de lezer. Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden. Een passende stijl ontwikkelen. De lezer aan de hand méénemen. Schrijven is een vak! En ik hou ervan. Zou niet zonder kunnen.

“Schrijven is helder denken op papier” — Rudolph Flesch

Redigeren, juridische brieven, verkoopteksten, jaarverslagen, interviews. De technieken, het spelen met stijlen, het helder leren denken, het vertellen van verhalen. Ik heb inmiddels veel facetten van het schrijversvak geleerd.

Online

Mijn opdrachten zijn divers. Natuurlijk gaat schrijven anno 2018 bijna altijd over online: webteksten, sales, landingspagina’s, social media, SEO en e-mail marketing. Maar ook old skool copywriting, oneliners, video-scripts, ja zelfs liedteksten.

Lekkere standaard foto van iemand die op een laptop typt (c) Tom Beek
Lekkere standaard foto van iemand die op een laptop typt (c) Tom Beek

Verhalen zijn alles

Mijn liefde voor taal begon met lezen en luisteren. Roald Dahl, Annie M.G. Schmidt, Kees van Kooten, Jan Terlouw, Simon Carmiggelt, Bomans. Door lezen leerde ik de wereld kennen. Door schrijven leerde ik mijn binnenwereld kennen.

Ik ontwikkelde verbeeldingskracht. Daarom ben ik taal gaan zien als een geschenk, een onmisbaar gereedschap. Ik ben dankbaar dat ik anderen ermee kan helpen.

Schrijven over muziek

Mensen die over muziek schrijven zonder enig verstand van zaken: dat doet pijn aan mijn ogen. De twee liefdes bij elkaar brengen was daarom voor mij een logische stap. En ze blijken prima te combineren! Ik schreef een aantal jaar voor Jazz Magazine (later Jazzism) en veel gastblogs.

Schrijven over muziek, dat betekent: verhalen uit de eerste hand. Dichter bij het vuur kan bijna niet.

Social

Eind 2008, toen MySpace en Hyves godzijdank op hun retour waren, raakte ik verslingerd aan Twitter. Het was meteen interessant en gezellig. Met maar 140 tekens tot mijn beschikking, leerde ik om veel zeggen met weinig tekst. Hoe breng je mensen in beweging? Hoe ga je het gesprek aan? Hoe schrijf je eigenlijk voor social?

Sindsdien gaf ik tientallen trainingen over social en hang ik er nog steeds graag rond.

Bakkie?

Samenwerken? Jeuj. Leuk. Maar hey, ik ben druk. Dus geef me een goede reden om ja te zeggen.

  • Hou rekening met een dag of tien voordat we kunnen starten
  • Ik stel veel lastige vragen
  • We maken duidelijke afspraken
  • Ik ben niet goedkoop

Bel, app of mail. Wie weet zijn we een match. Zou mooi zijn!

Nieuwe website?

Hoe zou je het vinden als je een tekstschrijver en een webdesigner hebt die supergoed met elkaar kunnen werken? Ik ben allebei!

Websites maken doe ik al zo’n tien jaar. Met WordPress. Geen ontwerp waar ik van schrik. De techniek ken ik als mijn broekzak. Een snelle, veilige en betaalbare website die bij jou past, die niet alleen geld kost maar vooral iets oplevert. Ik zorg ervoor van A tot Z. Vraag maar.