Seven Bridges Road

Countryzanger Steve Young schreef ooit een liedje over een lange weg met zeven bruggen. Waar je terechtkomt als je met de auto Woodley Road inslaat, aan de zuidkant van Montgomery, hoofdstad van de zuidelijke staat Alabama.

“Sprookjesachtig mooi.” vertelde hij er zelf over. “Net een Walt Disney-film, vooral ‘s nachts. Eeuwenoude boerderijen, ongerepte natuur, een begraafplaats, een beekje.”

Duidelijke taal. Prachtig liedje. Niks meer aan doen.

Dat was allemaal in 1969. Zowel het liedje als de zanger bleven relatief lang onopgemerkt. Totdat folkzanger Ian Matthews het hoorde. Hij sleutelde wat aan het arrangement en nam het op voor zijn album Valley Hi. Dat was in 1973.

In zijn stamkroeg liet hij het natuurlijk aan iedereen horen. Niet zomaar een stamkroeg, maar The Troubadour. Daar, op de grens van Beverly Hills en West Hollywood, kwamen muzikanten, zangers en zangeressen bij elkaar om samen te spelen, samen liedjes te schrijven en rond te hangen. Een legendarische plek waar veel beroemde artiesten zijn begonnen. Eén daarvan was Don Henley, drummer en zanger van The Eagles. Die waren nog onbekend, maar stonden op het punt wereldberoemd te worden met hun southern folk rock.

Henley liet het arrangement horen aan zijn bandgenoten. Seven Bridges Road kreeg een vaste plek in de warming-up voor concerten, om de stembanden te smeren. Het arrangement van Matthews werd daarvoor wel teruggebracht van zeven naar vijf stemmen.

Het duurde even voordat The Eagles het ook buiten de kleedkamer wilden zingen. Het werd de opening van hun stadion-shows. A capella. Het publiek voelde meteen de magie. De prachtige harmoniën, gebroederlijk voor één microfoon gezongen, vooraan het podium. Door de bandleden zelf liefkozend the circle of death genoemd.

The Eagles stole my song” verzuchtte Ian Matthews. Maar mede dankzij hem kwam Seven Bridges Road in 1980 terecht op het album The Eagles Live en bereikte het alsnog een miljoenenpubliek.

7 gedachten over “Seven Bridges Road”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.