Over surfen, studeren en The Beach Boys

Surfen, dat is toch een droomwereld? Lekker weer, beetje zoeven over de golven, met je gespierde lijf en je witte tanden. Overal mooie vrouwen.. Hoe kun je nu niet van surfen houden?

Mij deed het niet zoveel. Ergens aan het begin van mijn adolescentie ben ik verslingerd geraakt aan muziek. Dat was in mijn geval — laat ik het voorzichtig zeggen — een iets andere wereld.

Studentenleven

De hele dag binnen zitten, achter de piano of in een studiehok. Was ik thuis, dan liep ik tot vier uur rond in badjas, sax om mijn nek, op louter koffie en sigaretten. Douchen om half vijf, niks aan de hand. (De supermarkten waren toen nog maar tot zes uur open he?) Eén keer per jaar afwassen.

‘s Avonds op pad, naar concerten of om zelf te spelen. Muziek ademen, muziek dromen, muziek léven. Het wordt later en later, je drinkt en rookt eens wat. Broodje shoarma. Plaatjes draaien tot het ochtendkrieken. Alles wat riekt naar vitamines of de sportschool probeer ik toen zoveel mogelijk te vermijden. Zonlicht kwam er niet aan te pas. En sixpacks horen in de koelkast. Ik draaide ook alleen maar zwarte muziek.

Enfin, mijn studentenleven als aspirant-muzikant had vrij weinig te maken met surfplanken, zonnebrand en witte stranden. Muziek over surfen? Vond ik helemáál stom. Te happy. Te hoog tandpasta-gehalte. Te blank. Van The Beach Boys moest ik dan ook niets hebben. Ga weg met je Surfin’ USA, dacht ik. Dat was een vergissing.

Herkansing

Wat blijkt: The Beach Boys zijn fokking briljant. Schitterende nummers, met bloedmooie zanglijnen en harmonies. Verrassende wendingen, ingenieuze liedvormen en allemaal hooks die je nooit meer vergeet, zo mooi.

Hier mijn twee lievelingsliedjes van The Beach Boys: God Only Knows en Tears in the Morning. Maar de lijst met superieure liedjes is nog véél langer.

Zucht. Ik heb nog zóveel in te halen, te leren en te studeren. Misschien is het nu wel tijd om te gaan surfen.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.