Over drummers

Ik wil het graag met u hebben over drummers. Het toeval wil, dat ik er al aardig wat voorbij heb horen komen. Ik durf zelfs te beweren dat ik als Muzikant regelmatig met de beste drummers van Nederland speel. Gelukkig bestaat dat niet in de muziek, ‘de beste’. God zij dank. Maar er is wel degelijk verschil.

Zo zijn er drummers, laten we zeggen categorie A, die gewoon graag trommelen, veul en hard. Tegen deze drummers zeg ik: ik ben blij dat je een leuke hobby hebt gevonden. Ja, dat is voor iedereen maar het beste. Anders zit zo iemand maar thuis. Op alles en iedereen te slaan en te rammelen. Daar komt alleen maar gedonder van. Dus dat is goed.

Dan is er een tweede categorie, dat zijn geen drummers, nee dat zijn ‘slagwerkers’. [Niets ten nadele van de echte slagwerkers, uiteraard want daar is niets mis mee] Dit type benadert het drummen als het professioneel, vakkundig en ter plekke oplossen van een wiskunde sommetje. Of je dit nu doet in trainingspak, in een Afrikaans gewaad of in een smoking: feitenkennis en slagingspercentage zitten ver boven de 97%, ze gebruiken deodorant, de factuur wordt keurig op het podium, nog vóór het eind van de laatste maat geprint, er is geen speld tussen te krijgen, en verder word ik er niet warm of koud van.

Zonder verder in detail te treden zijn er nog wat obscure subcategorieën zoals Technisch Ego, de Fluisteraar, de Oneven Houtsoorten, het type Ik heb de hele Bart Smit Leeggekocht, de warmbloedige Bossum Novum, de Deeltjesversneller, het type Kijk-eens-naar-mijn-paradiddle en natuurlijk De Winterschilder.

Maar het is me natuurlijk te doen om de Artiesten. Dat zijn de drummers waar ik zo van hou.

Zij verstaan de kunst van het luisteren. Zij tillen het liedje naar een hoger plan. Zij geven iedereen keer op keer dat magisch gevoel. Zij zijn de juiste klanken op de juiste plek. Zij geven energie. Zij spelen niet voor zichzelf, maar samen voor de muziek. Ze laten het publiek graag meevaren op hun oer-ritme. Zij maken van elke opname een feest. Zij bedenken muzikale oplossingen voor complexe problemen. Zij kennen de waarde van vorm, contrast en dynamiek. Zij laten zelfs het meest aftandse drumstel klinken als een klok. Ze geven je tijdens het spelen een gevoel van rust en veiligheid en kunnen je toch elk moment verrassen.

Drummers zijn het kloppend hart van de muziek. En muziek is mijn leven. Dus ik ben dankbaar dat ik ervan geniet, dat ik ze ken, dat ik ervan leer, dat ik met ze speel. Daar word ik elke dag blij van. Lang leve goede drummers!

drummer

Abonneer
Laat het weten als er

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kwastjes, Kees :)

Mooi stuk ! [De psijker op de kop slaan is wellicht iets te clichématig maar toch]

Heerlijk …. maar ehhh , winterschilder ? Leg eens uit ?

Ja, Al Foster, Joost Kesselaar . . . nou ja, en nog een paar ;)