Over de favoriete tenor van Jules Deelder. “Miles moet zijn bek houden”

Ik vroeg Jules Deelder naar zijn favoriete tenorsaxofonist. Dat leidde tot een gedenkwaardig gesprek.

Jules + Boris

Het zaterdagavond half twaalf, wanneer ik bezweet van het podium afkom in Porgy & Bess (Terneuzen). Het is een soort mini-festival met meerdere artiesten op één avond.

In de gezamenlijke kleedkamer kom ik Jules Deelder tegen. Hij zit te wachten tot hij gaat spelen, maar heeft nog even. Achter een deur hoor ik Boris van der Lek, hij staat in te spelen.

Nadat Jules mij een compliment geeft over mijn optreden, zeg ik: “Wist je dat ik les heb gehad van Boris?”

Dat vindt-ie wel interessant. Ik vertel hem dat Boris vroeger precies zo speelde als Ben Webster. Dat ik Jules nog heb zien spelen in jazzcafé The Duke met Herman Brood en dat ik geweldige herinneringen heb aan Ger Sax.

jules deelder tom beek conn tenor saxofoon detail website

Jazzhelden

We kletsen wat en ik bedank hem, dat ik door zijn boeken verder ben gaan luisteren. Naar wat obscure jazzhelden zoals Tony Fruscella, Dodo Marmarosa en Eric Kloss.

Jules Deelder leeft op. We vinden elkaar in de liefhebberij van onbenullige details van jazzplaten, zoals bijzondere uitgaven, alternate takes, de sound van Rudy van Gelder en of ze nou beter speelde mét of zonder speed.

Tenor

Dan vraag ik: “Wie is jouw favoriete tenor?”
Mobley“, zegt Jules zonder enige twijfel.

En Jackie McLean in zijn jonge dagen. Maar ja, dat is geen tenor. Rollins vond-ie ook wel goed. Coltrane vindt-ie niks.

Ik moet lachen. Hoe hij het allemaal beschrijft, dat kan alleen hij. Zo had ik nog úren door kunnen praten. Dat we van smaak verschillen, is alleen maar leuk. Als je allebei van de muziek houdt, levert dat de mooiste gesprekken op.

Miles en Mobley

“Jules, ken je dat verhaal van Someday my prince will come“, vraag ik. “Dat Miles net Mobley heeft ingehuurd, maar eigenlijk liever met Coltrane wil spelen. In de studio, tijdens de opname, laat hij Coltrane nog even een saxsolo inspelen, ná Mobley. Wat een actie! Het schijnt dat Miles Mobley maar saai vond.”

Daarop antwoordt Jules gedecideerd: “Miles moet zijn bek houden!”


Tom Beek is saxofonist, copywriter, WordPress expert, vormgever en fotograaf. Je vindt hem op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

1 reactie op “Over de favoriete tenor van Jules Deelder. “Miles moet zijn bek houden””

Plaats een reactie