One of a kind: Elvin Jones

Edward Gray maakte in 1979 een korte documentaire over Elvin Jones, de legendarische drummer, die met zijn magistrale, diepe en swingende stijl geschiedenis schreef in het kwartet van John Coltrane.

In Different Drummer vertelt de broer van Thad Jones en Hank Jones over zijn roots in de kerk, over het Coltrane kwartet, waarin hij speelde van 1960 tot 1966. Over het spelen van de melodie en zijn gebruik van cymbals, die hij associeert met kleuren. In de documentaire speelt hij ook een paar stukken met zijn eigen kwartet, waarin hij twee fenomenale drumsolo’s speelt.

Na zijn periode met Coltrane schitterde Elvin Jones ook als sideman bij enkele van mijn andere helden, zoals Sonny Rollins, Joe Henderson, McCoy Tyner, Freddie Hubbard en Michael Brecker.

Elvin overleed in 2004. Elke glimp die we postuum nog van hem kunnen opvangen, bevat voor mij de essentie van muziek: avontuur, dynamiek, communicatie, spirit en fun. Eén van de allergrootste drummers aller tijden.

[arve url=”https://youtu.be/Qn1xMVmLbWk”] [arve url=”https://youtu.be/1kPXw6YaCEY”] [arve url=”https://youtu.be/RE925niyOWw”]

1 gedachte over “One of a kind: Elvin Jones”

  1. Fijn artikel met die linkjes! Ik heb ‘m een keer live gezien (bij Herbie Hancock) en hij zat te grommen achter z’n drumset; geweldig!

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.