Muzikale lezing bij de film ‘Round Midnight

Dinsdagmiddag geef ik een korte inleidende lezing bij de vertoning van de prachtige jazzfilm ‘Round Midnight.

Het verhaal

Er is veel moois over de film te vertellen.

Het verhaal van ‘Round Midnight staat op zichzelf. Saxofonist Dale Turner beleeft een moeilijke periode in New York. Zijn carriere zit enigszins in het slop, hij worstelt met geestelijke problemen, met geld, relaties, drank en drugs.

Dan krijgt hij een uitnodiging om op te treden in Parijs. Daar kruist hij de paden met Francois, een grote fan. Hun levens raken verweven en ze worden vrienden. Francois zorgt voor zijn held en probeert hem te ‘redden’. Maar of dat lukt?

Jazz

Het verhaal is een geromantiseerde vertelling, waarin de tragische levensverhalen van Lester Young en Bud Powell in zijn verwerkt. Twee grootheden in de jazz. Al blijven sommige details onbelicht, de problemen die zij hebben ervaren, komen grotendeels overeen.

Boek

Er zijn veel bronnen — ook in het filmscript — die verwijzen naar het boek Dance of the Infidels van Francois Paudras, de Parijse fan die zijn persoonlijke herinneringen aan de vriendschap met Bud Powell optekende.

Maar anderen beweren weer dat het boek vol fouten zit en dat het boek Wail! van Peter Pullman de feiten beter reconstrueert.

Acteur

Niemand minder dan Dexter Gordon speelt de hoofdrol Dat leverde hem zelfs een Oscar-nominatie op. Herbie Hancock kreeg ook een Oscar-nominatie en won.

Dexter speelt groots. Hij improviseert in de dialogen, wat ze hebben laten staan. Niet alleen zijn acteerspel maar ook zijn saxofoonspel wordt gedurende film steeds beter.

Eigen herinneringen

Ik heb sterke persoonlijke herinneringen aan deze film. Toen ik zestien was, vroeg ik aan de muziekleraar of we samen naar ‘Round Midnight konden gaan in de bioscoop. Met de hele klas!

De film maakte veel indruk — en nog steeds.

Natuurlijk vanwege de verhalen — ik pinkte menig traantje weg.

Natuurlijk vanwege de muziek. Door de emoties komt die extra hard binnen.

Het racisme raakt me.

De verslavingen, de armoe, het gebrek aan zelfzorg.

Maar wat na ‘Round Midnight vooral overblijft is een gevoel van ontzag, voor deze zeldzame, prachtige, intense kunstvorm die zo weinig begrip en waardering krijgt. Misschien meer nog in Europa, dan in de VS.

Lezing ‘Round Midnight

Het wordt dus een muzikale lezing. Ik neem ook mijn sax mee.

De lezing vormt het intro. Daarna gaan we kijken naar de film!

Perfecte dag trouwens, om in de bioscoop te zitten. Buiten wordt het koud, nat en guur… Ik hoop je te zien.

Dinsdag 30 oktober, 15:00 uur. Cinema Floralis, Lisse. Muziek- en filmliefhebbers welkom!

new york city foto (c) tom beek

Tom Beek is saxofonist, tekstschrijver, WordPress expert en consultant. Je vindt hem op Twitter en Instagram. Gek van jazz, fotografie , films en SEO. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie