Muziek noteren met Staffpad: het beste van twee werelden

Langzaam maar zeker stappen we op grote schaal over van analoge naar digitale leefgewoonten. Omdat het ons leven makkelijker maakt. Omdat we steeds meer in het digitale domein leven. En dus meer willen integreren. Voor het noteren van muziek duurde het echter lang voordat de overgang naar ‘digitaal’ erdoor kwam. De komst van tablets gooide namelijk roet in het eten.

Muziek lezen, prima. Maar muziek noteren? Op deze ontwikkeling zou de innovatieve app Staffpad wel eens de verlossende genadeklap kunnen geven.

Muziek met de hand schrijven biedt een groot aantal voordelen: het kan op hoge snelheid. Je behoudt je eigen voorkeuren voor bijvoorbeeld articulatie, aantekeningen of (akkoord) symbolen. Ook in het ritueel van zelf schrijven — aan de piano bijvoorbeeld — wint de vertrouwde combinatie ‘papier en potlood’ nog gemakkelijk van een nieuw apparaat met nieuwe software en andere toeters en bellen.

Sinds een paar jaar kleven er nauwelijks nadelen meer aan computergestuurde muzieknotatie. Enerzijds door onze eigen leef- en werkgewoonten, anderzijds door de verdere ontwikkeling van geweldige programma’s als Finale, Sibelius en Logic. Even de toonsoort veranderen? Zo gepiept. Arrangement aanpassen? Geen uren werk maar minuten. Bladmuziek rondsturen? Twee drukken op de knop. Printers komen er ook nauwelijks meer aan te pas.

Hoewel de iPad de standaard is geworden voor het lezen van bladmuziek, schoot serieuze muzieknotatie-software voor dit tablet nog tekort. Ook de native iPad-app Symphony Pro — hoe mooi ook — bracht daar geen structurele verandering in. De veelgebruikte app forScore is ideaal voor het van blad lezen, maar de manier waarop je muziek ermee kunt schrijven of bewerken is eigenlijk niet meer van deze tijd.

De nieuwe app Staffpad maakt nu die lang verwachte, veelbelovende laatste slag. Slim bedacht, intuïtief, zeer fraai — heel welkom dus. Zie de filmpjes. Of ik bereid ben te wachten op een iOS-versie is nog even de vraag. De app draait alleen (nog) op Windows-tablets. Ik hoop het snel zelf te kunnen testen.

10 gedachten over “Muziek noteren met Staffpad: het beste van twee werelden”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.