Miss You

Wacht, probeert dit middelmatige funkbandje The Meters na te doen? En die zanger, vroeg ik me af, dat is toch geen zingen wat hij doet? Het lijkt meer op oversekst kwijlen in de microfoon. Is drummer nu steeds te laat of hoor ik het verkeerd? Dit bandje rammelt toch aan alle kanten?

Ondanks de vervreemding was ik meteen verkocht toen ik The Rolling Stones voor het eerst hoorde. Het nummer heette Miss You. Het was meer disco dan rock. Wist ik veel in 1978; ik was acht.

Die gasten hadden serieus lol met elkaar. Ook al wordt het nummer door veel ‘die hard’ Stones-fans verafschuwd, anno 2017 heeft Miss You op mij nog steeds diezelfde hypnotische werking als veertig jaar (!) geleden.

Magie is er zeker. Is het die schurende gitaar, die een beetje pijn doet? Of is het die verslavend lekker gespeelde groove? Die baslijn waarvan je wilt dat ‘ie nooit stopt? Is het de tekst? Miss You beschrijft hoe je iemand kunt missen — niet zozeer letterlijk, maar meer de expressie ervan, het gevoel, de vibe.

Of deze tekst nu uit de koker van Mick Jagger kwam die zijn Bianca miste, blijft een mysterie. Bianca zelf dook vaker op aan de zijde van Andy Warhol dan aan die van haar eigen man. Mick hield zich op zijn beurt graag onledig in het gezelschap van supermodel Jerry Hall. Wie precies weet hoe het zit, mag het zeggen. Maar de muzikale details blijven me intrigeren.

De bouwstenen van Miss You ontstonden toen Mick Jagger — die zelf graag discotheken bezocht — in maart 1977 regelmatig ging ‘jammen’ met Billy Preston. Ook de medewerking van Sugar Blue is bijzonder: iemand van de platenmaatschappij had de harmonicaspeler in de Newyorkse metro horen spelen en bracht hem mee naar studio. Perfect match. Saxofonist Mel Collins kennen we van King Crimson.

Miss You is eigenlijk een pompende feesttrein, een klassieke ‘four-on-the-floor’ hit. Eentje die je honderd keer achter elkaar kan draaien, zonder dat ‘ie verveelt. Wat toch een acceptabele definitie is van goede muziek, nietwaar?


Tom Beek is saxofonist, copywriter, WordPress expert, vormgever en fotograaf. Je vindt hem op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie