Mijn tien favoriete iPhone apps

Ik ben inmiddels de tel kwijt, maar ik ga al een aantal generaties mee als gebruiker van de iPhone. Hoezeer dit apparaat de wereld op zijn kop heeft gezet, is geen nieuws. De mijne in elk geval wel. Als rondreizend saxaholic die graag twittert, blogt en fotografeert kan ik me mijn leven inmiddels niet meer voorstellen zónder.

Het wemelt natuurlijk van de apps. Zelf heb ik veel gehad aan tips van mensen die vergelijkbare wensen en gewoonten hebben, dus hierbij mijn spreekwoordelijke duit in het zakje. Al haal je er maar één tip uit, dan ben ik al blij. Doe er je voordeel mee en laat me weten wat jouw favoriete apps zijn!

Dropbox

Zo werk ik het liefst in de ‘cloud’. De mogelijkheden van Dropbox om bestanden (gratis tot 3GB) op te slaan, te delen en te bewerken geven me dagelijks veel plezier en gemak. Dropbox neemt me taken, externe schijven, tijd en ruimte uit handen. Snel, betrouwbaar, deelbaar, handig en veelzijdig. Tip: met de app Zipfile Viewer kun je ook zip-bestanden meteen lezen op je iPhone.

Bento

De kleinere broer van de uitgebreide database-software Filemaker Pro. Bento is krachtig, prettig en overzichtelijk. Bijvoorbeeld te gebruiken als (uitgebreid) adresboek, voor lijstjes, als kaartenbak en voor je administratie. Je kunt het helemaal zelf bepalen. Synchroniseren met je iPad of Mac met één druk op de knop. Wel prijzig.

Polytune

Stemmen doe je met je oren. Toch is een stemapparaat onmisbaar voor mij als muzikant. De ene keer wil je op 440, de andere keer op 442 kHz stemmen. Ik heb de meeste apps geprobeerd en de Polytune van het gerenommeerde effecten merk TC Electronics geeft me snel duidelijkheid, is goed te lezen bij slecht (of teveel) licht en is ook niet ‘te’ gevoelig.

Dropvox

Eén grote knop, wat heerlijk. De ideale memorecorder-app die ik erg veel gebruik. Eén keer linken aan Dropbox en elke opname die je maakt wordt meteen in de achtergrond geüpload. Het bestand wordt wel gecomprimeerd. Voordeel is dat de bestanden daardoor heel klein zijn. De app is minder geschikt voor het vastleggen van muzikale of audiotechnische hoogstandjes. De volgende is dat juist wel:

Voice Recorder HD

Rec en play, zo simpel kan het zijn. Even instellen op hoge kwaliteit en je neemt in WAV op cd-kwaliteit op. Ideale no-nonsense app voor repetities of andere audio-opnamen waarbij een goede geluidskwaliteit belangrijk is. Het overzetten van de bestanden gaat eenvoudig via de iTunes app op je thuiscomputer. Meteen uploaden naar je Dropbox of Soundcloud is ook gemakkelijk in te stellen.

IA writer

Voor het schrijven van teksten is deze app echt een aanrader. Een mooi interface, dat prettig leest en typt. Je tekst is helemaal kaal, geen vet, cursief en andere opmaak, maar als je daar eenmaal aan bent gewend, geeft dat juist focus en rust. Ongestoord teksten schrijven, de rest komt later. Eenvoudig te linken aan iCloud, waardoor het syncen razendsnel gaat. De app is ook te krijgen op de iPad en op de Mac, één van mijn absolute favorieten.

Squarespace Notes

De hoeveelheid notitie-apps is eindeloos, maar deze app springt eruit door de user interface. Gemaakt door mensen die begrepen hebben dat functionaliteit en vormgeving elkaar kunnen versterken. Ook deze app maakt delen en opslaan heel gemakkelijk, kortom: een plezier om te gebruiken.

Snapseed

Ik maak graag foto’s en van alle (tientallen) fotobewerking-apps die ik afgelopen jaren heb geprobeerd, is Snapseed voor mij de onbetwiste nummer één. Door het intuïtieve gebruik bewerk ik hiermee veel liever (en sneller) dan in dure apps op de Mac zoals Lightroom. Al is er op fototechnisch gebied natuurlijk wel veel verschil. Zoek je vintage fotobewerkingen of presets dan zou ik verder zoeken, maar voor de meeste bewerkingen is dit een fantastische app.

NewsRack

Ik gebruik ‘m als ‘krant’, deze overzichtelijke app om de RSS-abonnementen te lezen die opgeslagen zijn in mijn Google Reader. Een gemakkelijke manier om op de hoogte te blijven van blogs, columns en nieuwssites. Scheelt ook nieuwsbrieven in de mail. Op de Mac gebruik ik liever Reeder, maar op de iPhone doet NewsRack voor mij uitstekend werk.

FTP on the go Pro

Voor wie, zoals ik, zelf websites bouwt en op server-niveau wil werken, is dit een handige aanvulling. Snel even een .htaccess-bestand bewerken, iets uploaden, downloaden of folders inzien. Het is een vlotte FTP client met veel mogelijkheden. Bovendien beschik je hiermee over een externe opslagruimte.

8 reacties op “Mijn tien favoriete iPhone apps”

 1. hoi tom,
  leuk dit artikeltje. ik had nog niet van Dropvox gehoord; lijkt me een handige app. Bento heb ik geprobeerd in mijn werkwijze te voegen, maar is me niet gelukt en heb ik vorige week na een half jaar van mijn iphone gewipt.
  drie apps die ik je kan aanraden zijn Launcher Pro, Drafts en 1Password. ik denk minder in termen van apps dan in termen van acties. dus: “even een berichtje sturen” in plaats van “even Whatsapp open doen, een berichtje schrijven en dan opsturen.”
  LauncherPro en Drafts doen dat ieder op hun manier – de eerste door bijvoorbeeld personen die je vaak schrijft een icoontje te geven waarmee je meteen kunt SMS’en, IM’en of bellen. of andere apps. Drafts doordat je eerst de tekst schrijft en later past beslist of je wilt twitteren, facebooken, naar iA writer wilt sturen of wat dan ook. allebei aanraders
  1Password, dat is mijn go-to app par excellence. met alle sites die ik bezoek heb ik zoveel wachtwoorden verzameld dat ik het niet meer weet. bovendien hoor je zo vaak van gecompromitteerde user accounts op linkedin of twitter dat je eigenlijk zo veilig mogelijke wachtwoorden wil maken. met 1Password los ik dat allemaal op – het synct tussen al mijn iOS en OSX apparaten en heeft zelfs een Dropbox instantie zodat je via een vreemde computer met je browser kunt inloggen en veilig je wachtwoorden kunt raadplegen.

  Beantwoorden
 2. Heel interessant.. Als early-adapter-androidiaan en als muzikant kijk ik soms wel eens wat jaloersig naar de mogelijkheden van de ipad. Zeker waar het gaat om de ‘rig’ apps, met gitaareffecten en amp simulatie. Dat is naar mijn idee het enige grote gapende gat wat er in android appland bestaat.
  Gebruik je ook iets om de scores vanaf te lezen, of is dat nog steeds van papier? En scrollt dat dan ook mee?

  Beantwoorden
 3. Tom, bedankt voor je lijstje; het zijn allemaal apps die ik NIET gebruik, en zulke lijstjes zie ik het liefst. Er valt altijd meer te ontdekken.
  Stemmen op 442 kiloHertz is ook nieuw voor mij; lijkt me spannend 😉

  Beantwoorden
 4. Leuk artikel, ik ben ook liefhebber van Dropbox en Snapseed. De andere apps ken ik niet,
  Een van mijn favorieten is Evernote. Als ik me ergens aanmeld maak ik een screenshot en bewaar dat in een van de notitieboeken van evernote. Daarnaast heb ik veel foto-apps die ik wisselend gebruik, informatieve apps (nieuws, weer, verkeersinfo etc.) en Shazam vind ik ook een leuke app. Als je muziek hoort die je aanspreekt en je kunt dan meteen checken van welke artiest of band het is, is dat echt prettig.

  Beantwoorden

Plaats een reactie