Mehliana, of: hoe Brad Mehldau en Mark Guiliana de draak temmen

Onder de naam Mehliana hebben supermuzikanten Brad Mehldau en Mark Guiliana de krachten gebundeld. In februari kwam hun studio-album uit: Taming the Dragon.

Ze treden al enkele jaren samen op. Met Mehliana brengen ze de interactie, dynamiek en klankkleur van het improviseren in een nieuw, open spectrum dat past bij de klanken van de tenties. Hoe klinkt jazz in 2014? Zo dus. Dit duo zet een nieuwe standaard. Jazz van de toekomst!

Dialoog

Alle stijlen die ze in hun spel hebben geïntegreerd komen voorbij, soms in nummers, soms in flarden, soms alleen in vamps. Toch zit je steeds op het puntje van je stoel. In duo-bezetting zijn de communicatielijnen extreem kort. De spanning van de dialoog tussen deze twee briljante ontdekkingsreizigers voel je elke seconde. Mehldau op Fender Rhodes en synthesizers, Guiliana achter de drums en sequencers.

Pionieren

Het doen en laten van jazz-superster Mehldau is bekend. Drummer en Ableton Live-wizard Mark Guiliana is nog niet zo bekend. Hij speelde jarenlang met bassist Avishai Cohen en kan worden beschouwd als één van de pioniers van de ‘garage jazz’ generatie: musici die opgroeiden met jam bands en computers, die op het podium net zo vertrouwd zijn met effecten, samples en loops als met ‘echte’ instrumenten. Guiliana’s eigen plaat Beat Music en zijn groep HEERNT zijn hiervan sterke voorbeelden.

Mehliana

Vuurwerk, spanning en messcherpe interactie, dat is Mehliana. Een buitengewoon interessante samenwerking tussen twee fabelachtige muzikanten, die prachtig converseren, tegen elkaar in bewegen en weer samensmelten. Het veld van muzikale mogelijkheden wordt bevochten, bevrijd en opnieuw bezaaid. De ultieme nieuwe jazz.

tom beek (c) hans reitzema

Tom Beek, saxofonist, tekstschrijver, webdesigner en fotograaf. Onregelmatig op Twitter en Instagram. Eindredacteur Jazz Bulletin. Nerd/helpdesk/detective. Gek op jazz, koffie en camera's. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie