Levenswerk is de overtreffende trap van werk

Levenswerk is de overtreffende trap van werk. In dit kader vond ik twee anekdotes over betalen voor wat je krijgt. Omdat tijd en geld soms ook worden bepaald door wat iets kost.

Zelf ben ik er niet bij geweest, maar zo moet het ongeveer zijn gegaan.

Ergens in Frankrijk staat Picasso te tekenen, in een park. Een vrouw loopt langs, herkent hem en vraagt: kun je van mij een portret maken? Dat is goed, zegt hij. Een paar minuten later geeft hij haar het portret. Ze is verrukt. Hoeveel krijg je van me, vraagt ze. Vijfduizend francs, antwoordt Picasso. Ze is verbijsterd en boos. Maar het kostte je maar vijf minuten! Nee madame, zegt hij, mijn hele leven.

Het hoogstaande oeuvre van Harry Bannink oogstte alom bewondering. Na een compliment van een collega vertelde hij: ach, dit liedje was eigenlijk in vijf minuten klaar. Maar zoiets moet ik vooral niet tegen mijn opdrachtgevers zeggen. Anders betalen ze me alleen voor de tijd die ik eraan bezig ben geweest. Dus als iemand me vraagt hoelang ik over een liedje doe, zeg ik altijd: mijn hele leven!

Een mooie definitie van levenswerk.

piano foto (c) tom beek

Tom Beek is saxofonist, copywriter, WordPress expert, vormgever en fotograaf. Je vindt hem op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie