James Brown in topvorm tijdens de TAMI Show

Toen er in oktober 1964 een serie concerten werd gehouden in Santa Monica, Californië voor de Teen Awards Music International, kon niemand vermoeden wat de impact ervan zou zijn.

De TAMI Show schreef geschiedenis. Niet alleen omdat het één van de eerste concertfilms was. De lijst artiesten die zouden optreden, was indrukwekkend: Chuck Berry, The Beach Boys, Marvin Gaye, Gerry & the Pacemakers, Smokey Robinson, The Supremes, James Brown en als hoofdact The Rolling Stones.

Toevallig was James Brown die dag in topvorm. Legendarisch is natuurlijk zijn energieke dansmuziek. Na zijn hit Please, Please, Please had James Brown tien jaar de tijd gehad om zijn act voor elkaar te krijgen. Die stond inmiddels als een huis: een onvermoeibare funk-show waarin Brown met genadeloze regie de breaks en hoogtepunten in hoog tempo aan elkaar rijgt.

Hoogtepunt

Nog legendarischer is James Brown als entertainer. Niemand danst zoals hij, niemand kan de boel zo oppeppen. Met groot gevoel voor theater, die het midden houdt tussen een spannende bokswedstrijd en een Baptistische kerkdienst in het Zuiden van Amerika (ik begreep dat Brown een verleden heeft als worstelaar).

En dan natuurlijk de cape-act. James stort ter aarde. Dan wordt hij gered door zijn Flames. Een van de zangers stopt hem een cape toe. James herrijst uit zijn bijna-doodervaring, en begint te dansen en zingen als een wilde, als nooit tevoren. Publiek in extase. We krijgen zelfs de eerste moonwalk te zien.

En The Rolling Stones hadden spijt. Dat zij als hoofdact ná hem waren ingeroosterd.

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner, vormgever en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

1 gedachte over “James Brown in topvorm tijdens de TAMI Show”

Plaats een reactie