‘Isolated tracks’ bij The KLOS Sessions

Met veel kennis en plezier kan Christian Hand úren vertellen over het ontstaan van oude pop- en rock nummers. In zijn radioprogramma’s analyseert hij de nummers aan de hand van de losse partijen, de zogenaamde isolated tracks.

Radio

Na zijn succesvolle debuut bij The Jason Ellis Show krijgt Hand de kans om dit bij andere, vooral kleinere radiostations verder te ontwikkelen.

Daarmee heeft hij iets unieks te pakken en het slaat erg goed aan bij de luisteraars.

Isolated tracks

Wat zijn isolated tracks?


De muziek die we horen bestaat meestal uit een heleboel verschillende instrumenten en stemmen tegelijk.

Deze verschillende geluidsbronnen hebben tijdens de opname een eigen, afzonderlijk kanaal (ook wel track, of spoor).

Ná de opname worden deze sporen nabewerkt en tijden het mixen en masseren samengevoegd tot een stereo signaal, dat wij als luisteraars uit de speakers horen.

De techniek om meerdere sporen tegelijk (maar niet noodzakelijkerwijs op hetzelfde moment) op te nemen noemen ze multitrack. Zo kun je rustig in ‘lagen’ opnemen. Eerst de drumtrack, dan de bas, dan de andere instrumenten, enz.

Al die losse sporen noemen ze isolated tracks. Die liggen vaak ergens op de (digitale) plank, of in studio’s.

Op Internet circuleren een aantal websites met deze zogenaamde ‘remix stems‘. Leuk voor muziekfreaks om later te analyseren! Dat is precies wat Christian Hand doet.

Eerder postte ik hierover naar aanleiding van The Beach Boys.

Live analyseren

De doorbraak voor Hand was een analyse van Toto’s Rosanna. Die werd opgepikt door Guitar World, een community met een miljoenenpubliek. Het levert hem nationale bekendheid op.

Aan de hand van zijn unieke bespreking van de isolated tracks (en hoe komt hij daar toch aan?) ontwikkelt Hand zijn eigen niche. Het is heel leuke radio! Gezellig, vol met leuke anekdotes en bij vlagen hilarisch.

Zijn live music breakdowns zijn elke maandagmorgen te horen in de Frosty, Heidi & Frank Morning Show bij 95.5 KLOS uit Los Angeles. In pakweg twintig minuten bespreekt hij een klassiek pop- of rocknummer in zijn blokje The Session.

KLOS Sessions

Onder de naam The Sessions doet Hand zijn analyses van isolated tracks ook live voor publiek. De shows zijn zonder uitzondering uitverkocht.

Je vindt ze bij The KLOS Sessions op Soundcloud. Aanrader!

Met dank aan Martijn Konings.

studio opname mix mengpaneel multitrack isolate tracks foto (c) tom beek

Tom Beek is saxofonist, copywriter, WordPress expert, vormgever en fotograaf. Je vindt hem op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

2 reacties op “‘Isolated tracks’ bij The KLOS Sessions”

  1. Beste Tom, allereerst wat een mooie, complete site heb je met heel veel info en muziek. Inzake het artikel isolated tracks: er is een fenomeen wat dat betreft op you tube nml Rick Beato die heel veel muziek uitpluist aan de hand van één of meerdere sporen. Mijn vragen zijn: hoe kan het zijn dat hij al deze sporen vrij beschikbaar heeft. Hoe komt hij er aan en hoe is het mogelijk dat hij deze vrij gebruikt en de ether inslingert ? Zelf doet hij daar heel wazig over.
    Met dank voor een reactie

    Beantwoorden
    • Hoi Paul, dankjewel voor je compliment! Er circuleren intussen aardig wat van dat soort audiobestanden. Ik heb wel wat links maar die verdwijnen meestal ook weer snel. Rick Beato ken ik ook, erg leuk. Gaaf hoe ze dit doen he? Veel lees- en luisterplezier!

      Beantwoorden

Plaats een reactie