‘I Called Him Morgan’: het eind van een begin

Er zijn weinig trompettisten die zo helder en vurig spelen als Lee Morgan. Wie kent hem niet van Art Blakey & the Messengers, van Blue Train, van legendarische Blue Note platen zoals The Sidewinder. Het grote talent dat de toon zette in het gouden tijdperk van de jazz, ergens tussen Clifford Brown en Freddie Hubbard. De film I Called Him Morgan (2016) over zijn leven is nu op Netflix te zien!

De anderhalf uur durende film van regisseur Kasper Collin is een indrukwekkende sfeertekening van de tragische levensloop van de briljante jazztrompettist. Er zijn interviews te zien en te horen met Wayne Shorter, Bennie Maupin, Billy Harper, Jamie Merritt, Al Tootie Heath, met Lee Morgan zelf en zijn vrouw Helen, die in het verhaal een even bizarre als belangrijke rol speelt.

Wie slechts een documentaire verwacht wordt door I Called Him Morgan waarschijnlijk aangenaam verrast; zelf werd ik meegesleept door het verhaal. Lee Morgan’s kraakheldere spel staat in schril contrast met de soms dramatische wendingen. Morgan overleed in 1972 en is slechts 33 jaar geworden.

Het geluids- en beeldmateriaal is duidelijk samengesteld met veel zorg, geduld en liefde voor de muziek. De cinematografie is ronduit schitterend. De originele videofragmenten zullen elke liefhebber van het ‘gouden’ Blue Note tijdperk aanspreken.


Tom Beek is saxofonist, copywriter, WordPress expert, vormgever en fotograaf. Je vindt hem op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

1 reactie op “‘I Called Him Morgan’: het eind van een begin”

Plaats een reactie