Hoe Mehldau en Guiliana de draak temmen

Supermuzikanten Brad Mehldau en Mark Guiliana treden al enkele jaren samen op. Onder naam Mehliana geven ze de interactie, dynamiek en klankkleur van het improviseren een nieuw, open spectrum dat past bij de klanken van de tenties.

Alle stijlen die ze in hun spel hebben geïntegreerd komen voorbij, soms in nummers, soms in flarden, soms alleen in vamps. Toch zit je steeds op het puntje van je stoel. In duo-bezetting zijn de communicatielijnen extreem kort. De spanning van de dialoog tussen deze twee briljante ontdekkingsreizigers voel je elke seconde. Mehldau op Fender Rhodes en synthesizers, Guiliana achter de drums en sequencers.

In februari kwam hun studio-album uit: Taming the Dragon. Hoe klinkt jazz in 2014? Dit duo zet een nieuwe standaard.

[arve url=”https://youtu.be/cnH27mxW0KM”]

PIONIER

Het doen en laten van jazz-superster Mehldau is bekend. Drummer en Ableton Live-wizard Mark Guiliana, die jarenlang met bassist Avishai Cohen speelde, kan worden beschouwd als één van de pioniers van de garage jazz generatie: musici die opgroeiden met jam bands en computers, die op het podium net zo vertrouwd zijn met effecten, samples en loops als met ‘echte’ instrumenten. Guiliana’s eigen plaat Beat Music en zijn groep HEERNT zijn hiervan sterke voorbeelden.

[arve url=”https://youtu.be/tn6gjoMUEY4″]

VUURWERK

Mehliana staat voor vuurwerk, spanning en messcherpe interactie. Het is de buitengewoon interessante samenwerking tussen twee fabelachtige muzikanten, die prachtig converseren, tegen elkaar in bewegen en weer samensmelten. Het veld van muzikale mogelijkheden wordt bevochten, bevrijd en opnieuw bezaaid. Het is de jazz van 2014.

[arve url=”https://vimeo.com/62662699″] [arve url=”https://vimeo.com/46040485″]

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.