Het world wide web, dat zijn we zelf

Gisteren, zondag 6 mei, organiseerde ik met ruim veertig man een wandeling in mijn woonplaats Leiden: de #instagramwalk071.

Vrienden, geïnteresseerden, fotografen. Sommigen voor de gezelligheid, anderen uit interesse voor de stad. Weer anderen hadden voor het eerst te maken met Instagram. Iedereen genoot van het prachtige weer en van het relaxte gezelschap.

Bekijk de foto’s op Instagram met hashtag #instagramwalk071 https://www.instagram.com/explore/tags/instawalk071/

Leiden heeft prachtige, historische plekken en gebouwen die ik zelf nog nauwelijks kende. Ik heb er intens van genoten! Hierbij een aantal gedachten die ik graag met je deel.

De rol die social media speelde bij de #instamgramwalk071 is bijzonder. De meesten medewandelaars heb ik via Twitter of Facebook beter leren kennen. Een bijzonder fenomeen. Dit creëert de samenhang, de gemeenschappelijke interesse, je leert de één kennen via de ander. Voor je het weet is iedereen met elkaar verbonden. Waar we nog niet zo lang geleden uitgingen van het ‘Internet’ als een ‘groot’ en enigszins lichaamsvreemd web dat zich buiten onszelf, in de grote wereld afspeelt, lijkt het meeste sociale verkeer op Internet anno 2012 om de mensen zelf heen gebouwd. De context bepaalt. Wij zijn zelf het web geworden.

Event aanmaken op Facebook, logootje in elkaar blaffen, gericht wat mensen uitnodigen. Pagina aanmaken op mijn website als centrale plek met uitleg, een paar tweets versturen en klaar: alles bij elkaar misschien een half uur werk. Nog nooit was een evenement organiseren zo gemakkelijk.

Hoe ging dat een paar jaar geleden? Elkaar cd’s sturen, reünies organiseren, foto’s uitprinten? Nu: vantevoren een hashtag afspreken voor zowel Twitter als Instagram. Resultaat: zondagavond stonden er al ruim zeshonderd foto’s online! Nog nooit was foto’s delen zo laagdrempelig. En vooral: zo leuk!

Het mooiste van alles vind ik het kijken. We kijken de hele dag. Naar tv. Naar het verkeer. Naar elkaar. Naar ons scherm. Maar wat zie je? Dringt er tot je door waar je naar kijkt? Kun je naar iets of iemand kijken alsof het de eerste keer is? Kun je iets of iemand helemaal zien, zonder oordeel? Geen betere graadmeter van hoe iemand naar de wereld kijkt dan zijn foto’s.

Kijk eens mee naar de foto’s van onze wandeling. Natuurlijk is er veel overlap. Van plaatsen waar we allemaal zijn geweest. Maar wat je vooral ziet, is het leven door de bril van veertig nieuwsgierige, creatieve, levenslustige individuen. De één ziet dit, de ander kiest dát ene perspectief. Een derde haalt er weer een ander detail uit. De stad is prachtig en het internet is een geweldige tool. Maar het verschil wordt uiteindelijk gemaakt door de mensen.

3 reacties op “Het world wide web, dat zijn we zelf”

Plaats een reactie