Het visioen van Brian Eno

Het cv van Brian Eno is een geschiedenisboek op zich. Van zijn legendarische opnamen met Roxy Music, U2 en David Bowie tot zijn minder bekende — maar minstens zo baanbrekende — conceptuele werk als ambient pionier. Zijn invloed op de muziek is enorm.

In onderstaande documentaire Imaginary Landscapes (1989) wordt het visioen van Brian Eno sterk in beeld gebracht. In schitterende volzinnen legt hij zijn ideeën uit.

Een mooi exponent daarvan zijn de Oblique Strategies: tips en spelregels bedoeld om creatieve blokkades te doorbreken. Deze zijn ook verkrijgbaar als iPhone app.

Een grappige anekdote is dat hij ooit het geluidslogo maakte voor Windows95 — “een compositie van drie en een halve seconde” — maar zelf nog nooit een PC heeft aangeraakt.

In deze documentaire vertelt hij over muziek, storytelling, technologie en cross-media. Muziek benadert hij als een fysieke plaats, die je bezoekt. Zeer interessant.

Zijn visie heeft de tand des tijds uitstekend doorstaan — en gaat nog jaren mee. Een geweldige artiest, een zeer boeiende man en een visionair, van wie we ook 25 jaar na dato nog veel kunnen leren.

[arve url=”https://youtu.be/e9EkfGrkuEQ”]

2 gedachten over “Het visioen van Brian Eno”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.