Het heilige vuur van Rogier van Otterloo

De Jongen van de Muziekjes, zo sprak men over Rogier van Otterloo. Het is de titel van de documentaire die Melchior Huurdeman in 2005 maakte.

Van Otterloo was jarenlang chef-dirigent van het Metropole Orkest. Velen zien de periode ‘onder Van Otterloo’ als de beste tijd van het orkest.

Wie kent niet de geweldige muziek van Turks Fruit? Maar er is nog veel meer! Zijn hele oeuvre komt voorbij.

In de docu komen onder andere Willem Duys, Ruud Jacobs, Louis van Dijk, Ernö Olah en Toots Thielemans en zelfs Willem Breuker aan het woord.

Aan de hand van Willy van Otterloo en zoon Bas van Otterloo zien we Rogier’s ‘jongenskamer’ met partituren, foto’s en prachtige filmbeelden.

Deze documentaire voor Vrije Geluiden (VPRO) is een indrukwekkend eerbetoon aan één van de grootste en meest invloedrijke Nederlandse musicus.

Rogier van Otterloo was geniaal, geobsedeerd, geliefd.

In dit interview met Peter Faber legt Rogier van Otterloo uit hoe hij te werk ging bij de muziek voor Soldaat van Oranje. Hij heeft het over de ‘muzikale motoriek’ van de film. Heel interessant!


Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner, vormgever en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

2 gedachten over “Het heilige vuur van Rogier van Otterloo”

Plaats een reactie