Geef cassettes het eeuwige leven

Nadat mijn auto midden in Den Haag plotseling was overleden, kreeg ik een autootje te leen. Een knalrode Peugeot 205, bouwjaar eind jaren tachtig. Geen stuurbekrachtiging, geen hoofdsteun, geen airco, dat werk.

Overal hondenharen. Alles in de Peugeot kraakte en piepte. De ventilator maakte meer lawaai dan de rest van de auto. Die overigens niet harder ging dan 110 km/u.

Maar hey: ik was er heel blij mee. Het grootste kado zou nog komen..

De autoradio had namelijk een CASSETTE-SPELER.

Meteen haalde ik mijn oude cassettebandjes uit de mottenballen. Met honderden tegelijk hadden ze onder het stof gelegen, in een lompe Curver®-doos die al zo’n vijftien jaar ongeopend meeverhuisde (en ik verhuis nogal vaak, blijkt).

Eén voor één draaide ik ze. It all came back. Ik hoorde een groot deel van mijn leven terug. Bijzondere concerten. Repetities van eigen groepen die niet meer bestaan. Bootlegs. Oude studiebandjes. Mijn eerste demo’s. Optredens met bandleiders die inmiddels zijn overleden. Radio-specials die daarna nooit meer zouden terugkomen. Platen die niet meer te krijgen zijn.

Zomerlijstjes, de beste saxsolo’s, liefdescollecties. Kortom: voor elke stemming wat wilds. Playlists avant la lettre.

Wekenlang genoot ik intens van deze goudmijn (tot ik genoeg gespaard had om de reparatie van mijn auto te betalen). Vaak bleef ik nog een uur in de auto zitten luisteren, terwijl ik allang was geparkeerd.

Dat was drie jaar geleden. De volgende verhuizing is in zicht (oktober), en de Curver-doos gaat definitely niet mee. Dat lelijke ding steeds meezeulen, daar komt de muziek zeker niet meer mee tot leven. Integendeel.

Alle bandjes bewaren? Nee, eerst een onverbiddelijke selectie. Dan de overgebleven negentig cassettes één voor één overzetten. Hoe? Analoog afspelen in een hifi-cassettedeck en dan hi-res opnemen in de computer? Nee, een stereo-installatie heb ik al jaren niet meer. Ik ga ook geen honderden euro’s uitgeven aan apparatuur, kabels en audiofiele interfaces, alleen voor deze actie. En zó goed is de geluidskwaliteit van die bandjes nu ook weer niet. Dan maar een digitale oplossing.

Het is een ‘cassette naar mp3 converter’ geworden. Bij bol.com kocht ik de ION Tape Express Plus. Prima oplossing!

P.S. Mijn review staat ook op bol.com (nee ik ben geen affiliate)


Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner, vormgever en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

7 gedachten over “Geef cassettes het eeuwige leven”

Plaats een reactie