En toen besloot ik het zelf te doen: muziek in eigen beheer

“Leuk, een platencontract!” Althans, dat dacht ik eerst. Maar zit het wel goed in elkaar? Ik twijfelde. Toch maar alles zelf doen? En toen besloot ik het zelf te doen: muziek in eigen beheer.

Jarenlang durfde ik niet. Maar in 2004 begon het bij mij te borrelen. Ik moest en zou en eigen cd maken.

Ik had geluk. Er waren verschillende platenmaatschappijen in mijn muziek geïnteresseerd.

Bij een label zitten, dat leek me wel wat. Dus ik ging met deze mensen in gesprek.

Dat viel tegen.

Ze waren vaag over hun werkwijze. Ik was het niet eens met de strategie. Daarin miste ik allemaal dingen. Wat ze aan promotie deden, vond ik onduidelijk. Waarom zou ik samenwerken met een partij die zomaar wat deed?

Er was geen muzikale visie. Ze praatten alleen maar over geld. Niet of ze het eigenlijk wel goed vonden, wat ze uitbrachten.

En toen besloot ik het zelf te doen: muziek in eigen beheer foto (c) tom beek saxofoon

Juist over royalties en publishing waren ze niet transparant. Daar was ik nou juist zo nieuwsgierig naar.

De hoezen die ze hadden ontworpen, vond ik helemaal niet mooi. Dat kon ik zelf wel beter, dacht ik.

Als ik zou ‘tekenen’ moest ik zelf veel geld investeren.

Dat vind ik gek. Want ik wist inmiddels precies wat het zou kosten om een cd te maken. En dat ik alles toch al grotendeels zelf zou betalen.

Bovendien stopte ik er heel veel tijd in. En zij niet.

Dat vond ik niet eerlijk.

Leuk idee, dat muziek in eigen beheer.

Het moet wel leuk blijven.

En die contracten maakten het alleen maar nóg ingewikkelder. Ik zou bovendien erg gebonden zijn. Terwijl ik dat nou juist niet wilde.

Ik wilde alleen maar bezig zijn met mooie muziek maken. Het mooi presenteren, het aan de wereld laten horen. Hup, de boer op.

Wat de meerwaarde van een platenlabel zou kunnen zijn, weet ik inmiddels wel. Maar toen nog niet.

En toen besloot ik het zelf te doen

In 2005 sprong ik in het diepe. En ik maakte alle fouten die je maar kunt bedenken.

Slechte foto’s. Boze drukkers. Kapotte glassmasters. Scheve boekjes. Brakke planning. Gedoe met publishing. Perfectionisme. Zelfoverschatting. Irritante koeriers. Failliete distributeurs. Technische problemen. Te weinig geld.

Onderweg heb ik zoveel geleerd. Het is een heel gedoe. Met planning, geld en tijd. Veel tijd. En geduld. En als-tie klaar is, zo’n plaat, ben je kapot.

Tom Beek Quintet cd live un der the sun

En dat is dan nog maar het begin.

Zó de moeite waard.

Het is nu 2013. Nu heb ik zelf vier cd’s gemaakt. En honderden mensen geholpen met hun eigen muziek. Ik ben zo blij dat ik ooit die stap heb gezet. Ik zou niet meer anders willen.

Dagelijks word ik gebeld of gemaild met vragen over ‘muziek uitbrengen in eigen beheer’. Hoe doe je dit, hoe werkt dat, weet jij hoe je zus en zo.

Ja, inmiddels weet ik er wel wat van.

Anderen helpen doe ik graag.

Bijvoorbeeld om alles goed te structureren.

Het ondernemen moet een beetje in je zitten, maar zelf je muziek uitbrengen is makkelijker dan ooit. En heel leuk om te doen!

Graag zorg ik ervoor dat anderen kunnen leren en profiteren van mijn kennis. Zodat er nog veel meer mooie muziek wordt uitgebracht.

Door mensen die zoals ik, al die tijd niet durfden. Aan goede muziek heeft de wereld altijd tekort.

Als er een beetje geld wordt verdiend met jouw muziek, moet het toch niet terechtkomen bij de verkeerde!

Maar wel bij diegene die er zelf jarenlang zijn handen voor uit de mouwen steekt. Bij diegene die een krantenwijk neemt om de studio te kunnen betalen. Bij diegene die ‘s ochtends vroeg zijn tank volgooit, op weg naar een regionaal radiostation, om zijn eigen muziek te promoten. Bij diegene die elke dag met liefde en toewijding werkt aan het levenswerk muziek.

Trouwens, begrijp me niet verkeerd: ik hou van platenlabels. Er zijn ook goeie. Maar dan moeten ze wel van mensen zijn, die met liefde en aandacht mooie producten maken. Mooie muziek, die gedocumenteerd wordt en zo bewaard blijft. Muziek, die een plek verdient.

Let’s go!

performance zanger vocal presentatie mic foto (c) tom beek

Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner, vormgever en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

6 gedachten over “En toen besloot ik het zelf te doen: muziek in eigen beheer”

  1. Hoi! Ik zie hierboven mensen praten over een boek. Gaat dat Over muziek zelf uitbrengen? Waar zou ik die dan kunnen kopen? 🙂 ik ben wel geïnteresseerd!

    Beantwoorden

Plaats een reactie