Een foto uit 1977

Mijn oog viel laatst op die beroemde zwartwitfoto van Michael Jackson, gemaakt in de Jordaan in 1977. In de foto gaat een hele wereld schuil. Een heel andere tijd. Als een nieuwsgierige Erik stapte ik in dit kleine insectenboek.

(Op basis van het citaatrecht wil ik de foto toch graag posten, anders gaat dit hele stukje nergens over)

foto Claude Van Heye Michael Jackson 1977
foto Claude Van Heye Michael Jackson 1977

Kijk, een Ford Taunus. (Daar reed mijn opa in.) De tijd van bontjassen en wijde pijpen. Van roken in het vliegtuig. Van Earth, Wind & Fire, 10cc, Billy Joel, Abba, Santana, Jeff Wayne, The Eagles en Grease. Een tijd met nog niet zoveel regels. Met twee televisiezenders, één hitlijst en een paar radiozenders. Je had één telefoon, die stond thuis. Zonder antwoordapparaat. En als je er niet was, was je er niet. De tijd van de eerste synthesizers, van opnemen op 12 inch spoelendecks, van TopPop, van Penny de Jager en van dansen in een ‘dancing’. Veronica komt naar je toe deze zomer!

Op de foto heeft hij een grappig onderonsje met fotograaf Claude Vanheye. Jackson heeft zelf namelijk ook een camera bij zich. Analoog natuurlijk. Foto’s die later ontwikkeld moesten worden. Wie kan zich dat nog voorstellen: foto’s maken zonder dat je meteen kunt kijken. Andere tijden! En dan ondertussen even een wereldplaat maken. Wát gaat er in je hoofd om, op het moment dat je zulke geweldige muziek bedenkt, speelt, danst, zingt?

Ik wil in deze foto stappen, erin blijven. Een paar dagen met hem meelopen. Even voelen hoe het is, om Michael Jackson te zijn in 1977.

6 gedachten over “Een foto uit 1977”

  1. Vind het Dafje 33 die achter de Peugeot staat veel leuker….
    Nederland op zijn best… Toen was geluk nog heel gewoon

  2. Haha. Volgens de fotograaf waren ze elkaar aan het fotograferen. Zoals je ziet, heeft Michael een camera in zijn hand.

  3. Wauw, wat een foto. Sleept je zo mee terug in de tijd inderdaad. Ik was bijna drie, had net een broertje gekregen en keek elke week naar Toppop met mijn moeder.
    Nu ben ik zelf moeder. Mijn oudste zoon werd 10 laatst. Hij kreeg een cd-box met al het werk van Michael Jackson. Élke dag luistert hij er naar, vooral naar Thriller, want daar mee laat hij zien dat hij al groot is en dat best wel durft. Kleine broer smeekt dan: ‘Niet Thriller, die vind ik eng!’ Hij leeft dus nog steeds voort, Michael.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.