Een beetje rock ‘n roll

Gewoon naar muziek luisteren, zonder die de hele tijd te analyseren. Dat vind ik één van de moeilijkste dingen als muzikant. Zit je bij de kapper, dan is het onmogelijk om de middle of the road-reutels te negeren, die voorbij komen via het doorlopende winkelmuziek-abonnement op SkyRadio.

Hoor je op een feest een saxofonist spelen, die in een glimmend wit pak de DJ begeleidt, dan komt het met de avond meestal niet meer goed.Hoe strak de meubels ook zijn en de hippe mensen, hoe chique je halve kreeft en je glaasje Chablis ook worden geserveerd, het partyplezier on tgaat je volkomen, wanneer je hoort dat de friemelmuzikant ergens in de hoek van de kamer naar alwéér een lelijke noot staat de happen. Met een getraind gehoor valt aan dit soort situaties gewoonweg niet te ontkomen.

In de jaren negentig vond ik het ook al een zware opgave om naar de radio te luisteren. Alles was ‘house’ geworden. Boem-boem-boem. Ik vond de drumgeluiden niet mooi, de spanning was voorspelbaar, het aanstellerig gedreun kon me gewoon niet boeien. Zelfs de meest versleten en terecht vergeten oude hits werden uitgeknepen, opgepoetst en vervolgens van een ‘dancebeat’ voorzien. Niet mijn favoriete periode in de muziekgeschiedenis dus.

Wat een verademing was het omstreeks 1999, om tussen al dat electronische geweld ineens Baby When You’re Gone te horen. Een liefdesliedje. Een onnozel niemendalletje. Ja, het bestaat nog! Rock ‘n roll, vier in de maat, pik omhoog, tieten vooruit, gitaar op de heup. En gáán! (Overigens ontdekte ik jaren later, dat Bryan Adams ook een fantastisch fotograaf blijkt te zijn, die over de hele wereld exposeert.)

Baby When You’re Gone is een liedje waar ik altijd even van opknap. In mijn manier van wandelen komt een opgeruimd, ontspannen huppeltje. En als ik het in de auto beluister, geef ik gas bij, zet ik mijn zonnebril op, knoop ik mijn leren jas losjes open en denk ik: recht zo die gaat. Ja, een beetje rock ‘n roll, daar heeft een mens af en toe behoefte aan.

2 gedachten over “Een beetje rock ‘n roll”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.