De zingende kikker

Nadat de succesvolle rock-bassist Roger Glover (1945) in 1973 opstapte bij Deep Purple omdat hij niet meer door één deur kon met gitarist Ritchie Blackmore, werd hij gevraagd om muziek te maken bij een tekenfilm over The Butterfly Ball. Wie ooit de tekenfilm zag van ‘de zingende kikker’, heeft deze voor altijd op zijn netvlies.

roger glover love is all, single artwork (c) Alan Aldridge
roger glover love is all, single artwork (c) Alan Aldridge

De film was gebaseerd op het boek The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast van schrijver William Plomer en illustrator Alan Aldridge, dat weer gebaseerd was op een gelijknamig gedicht uit 1802 van de Britse dichter William Roscoe (1753-1831).

Samen met een aantal vrienden, waaronder zijn Deep Purple-maatje Jon Lord, werkte Glover meer dan een jaar aan de soundtrack. Glover en Lord ware ambitieus en wilden een rock opera maken. De samenwerking met Lord liep echter spaak. Glover besloot het project zelf af te maken met andere muzikanten. Het resultaat is het album The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast (1975). Love is All is daarvan de single.

All you need is love and understanding
Ring the bell and let the people know
We’re so happy and we’re celebrating
Come on and let your feelings show

DIO

De stem die je hoort is niet van Roger Glover, zoals overal vermeld staat, maar die van Ronnie James Dio, de zanger van Black Sabbath, één van de stevigste hardrockgroepen uit die periode.

Dio had niet alleen een enorm stembereik — hij kon heel hoog én hard zingen — maar als kind had hij ook trompetles gehad en dankzij de bijbehorende ademtechniek had hij ook een uitzonderlijk uithoudingsvermogen. Dio heeft pas veel later credits gekregen voor dit — mogen we wel zeggen — magistraal gezongen nummer. Hij overleed in 2010.

Love Is All werd gecomponeerd door Eddie Hardin, toetsenist van The Spencer Davis Group. De cabaret-achtige sfeer doet denken aan All You Need Is Love van The Beatles, dat enkele jaren daarvoor (in 1967) was uitgebracht.

TEKENFILM

De animatiefilm lijkt wel een sprookje. Een zingende kikker die alle dieren uitnodigt voor het bal. Wat een gezelligheid, wat een feest. In thuisland UK deed het nummer niet veel stof opwaaien, maar in Nederland stond het nummer drie weken lang op nummer-één.

De tekenfilm kan worden beschouwd als een voorloper van de videoclip, uniek in die tijd. Men vermoedt dat het vooral daarom populair was onder jonge kijkers. Ik was toen vijf en ik kan het me in elk geval nog levendig herinneren!

LIVE

Leuk detail is dat het album in oktober 1975 live is uitgevoerd in de beroemde Royal Albert Hall in Londen, met alle rocksterren in een glansrol en Vincent Price als verteller (die we kennen van Thriller). Dat concert is gefilmd en op dvd uitgebracht. Het staat ook op YouTube (zie onder). Love is all begint ongeveer bij 1:03:45. Helaas zonder Ronnie James Dio, maar die nam in 1999 zelf revanche als gast van Deep Purple, met een glorieuze live-uitvoering van Love is All.

Geschreven voor Daddy’s Collection met dank aan Hans Mantel

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.