De wraak van Lindsey Buckingham

Misschien was het de felheid waarmee Lindsey Buckingham in de tekst uithaalde naar de vrouw met wie hij het uit wilde maken.

Packing up, shacking up is all you want to do.” beet hij haar toe.

Ze heette toevallig Stevie Nicks en zat toevallig óók in de band. Ze had hem gesmeekt om die tekst eruit te halen, maar dat weigerde hij.

He knew it wasn’t true. It was just an angry thing that he said.“, vertelde ze. Dat gaf Lindsey later toe: hij was inderdaad boos geweest.

Misschien was het wel de gekte van drummer Mick Fleetwood, die worstelde met zijn techniek om de drumpartij er goed op te krijgen.

Naarmate hij het beter kon spelen, kreeg hij er ook steeds meer plezier in. Als een kind zo blij dat hij in dit nummer lekker mocht trommelen.

Misschien was het wel de algehele spanning die op dat moment in de band toch al heerste. Het enige overgebleven ‘setje’ in de band, bassist John en zangeres Christine McVie, vloog elkaar continu elkaar in de haren. Ze waren getrouwd, maar daar was alles mee gezegd. Op dat moment in 1976 stonden ze op het punt te gaan scheiden.

Misschien waren het wel de drugs die verantwoordelijk waren voor het ontstaan van ‘Go your own way’. De middelen die zo rijkelijk aanwezig waren. In de studio, op het podium, in de kleedkamer. Het was allemaal op het randje. Dat zette iedereen nog eens extra op scherp.

Misschien was het wel die verdomde vakantie in dat verdomde huisje in Florida. “I remember the house having a distinctly bad vibe to it, as if it was haunted“, schrijft Mick Fleetwood in zijn memoires. Kwam de vakantie op het verkeerde moment? Of was het nu precies het goede moment?

Hoe het ook zij, het was dáár waar Go your own way ontstond; het energiek en onomstotelijk muzikaal bouwwerk van de bevlogen en briljante Lindsey Buckingham. Het nummer waardoor enkele maanden later alles en iedereen zich bevrijd en losgebroken zou voelen.

Rond Kerstmis, toen Go Your Own Way uitkwam als eerste single van het nieuwe album, sloeg het in als een bom. Het zou de grootste hit worden van de band. Het album Rumours schreef geschiedenis.

De invloedrijke radio-dj B. Mitchel Reed uit Los Angeles vond het nummer maar niets. Hij begreep het ritme niet. Door de ‘voorgetrokken’ akoestische gitaarpartij in het intro werd hij op verkeerde been gezet. Buckingham belde hem hoogstpersoonlijk op om verhaal te halen.

Het kwam allemaal goed. Go your own way is een meesterwerk.


Tom Beek is saxofonist, copywriter, WordPress expert, vormgever en fotograaf. Je vindt hem op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie