De onsterfelijke bravoure van Hans Dulfer

Over de aanstekelijke, onsterfelijke bravoure van Hans Dulfer. De man, de saxofonist, zijn geluid, OOR, In the Midnight Hour, Japan en Oorlog in de onderwereld.

Kroeg

Alles aan hem was groot. Een grote man met een grote saxofoon met een groot geluid, en een grote mond.

Zo leerde ik Hans Dulfer kennen. Ergens in een Amsterdamse kroeg.

Rhythm & blues

Vanaf het moment dat ik in jazz geïnteresseerd raakte, in de jaren tachtig, was hij all over the place. Hij trad overal op, schreef vermakelijke boeken en controversiële stukken in OOR en was directeur van Paradiso.

Voor mij was zijn VPRO-radioprogramma In the Midnight Hour niet alleen een opening naar de jazz, maar naar alle muziek. Hij draaide fantastische rhythm & blues-platen van artiesten waar ik nog nooit van had gehoord.

saxfoon hans dulfer tenorsax foto (c) tom beek

Overal Hans Dulfer

Ik genoot (en geniet nog steeds) van zijn barse bravoure. Schijt aan iedereen.

In de jaren negentig maakte hij furore in Japan. Geweldig. (Als sessiemuzikant speelde ik zelfs mee op één van zijn platen)

Hij veroverde Japan. Niet met ouwe lullen-jazz. Maar met dansmuziek. Welke muzikant doet hem dat allemaal na?

Visionair

Met zijn statement ‘Oorlog in de onderwereld’ (lezen!) uit 2007 nodigde Dulfer iedereen uit zijn muziek gratis te downloaden. Als eerste veegde hij de vloer aan met graaiende platenmaatschappijen. Hiermee was hij zijn tijd ver vooruit.

Plezier

In de rommelige, verzuilde Nederlandse muziekwereld vol ego’s en doorgedraaide hippies is Dulfer’s morsige, no-nonsense aanwezigheid altijd verfrissend.

Speelplezier staat voorop. Entertainment. Het leven is al ingewikkeld genoeg. Hup, nog een keer de saxofoon in de lucht.

Het publiek komt altijd als winnaar uit de strijd. Dan ben je een groot artiest. Love him.

Bravoure

Enkele weken geleden vierde Hans Dulfer zijn 75e verjaardag. Het grote geluid is gebleven. En de bravoure. Ik hoop dat we nog heel lang van hem kunnen genieten!

2 reacties op “De onsterfelijke bravoure van Hans Dulfer”

Plaats een reactie