De onsterfelijke bravoure van Hans Dulfer

Over de aanstekelijke bravoure van saxofonist en icoon Hans Dulfer.

Rhythm & blues

Toen ik net in jazz geïnteresseerd raakte, zag ik Hans Dulfer spelen in een Amsterdamse kroeg. Alles aan hem vond ik groot. Grote gebaren, grote saxofoon, groot geluid, grote mond. Ik vond hem meteen sympathiek. Die heeft er plezier in, dacht ik.

Het was halverwege jaren tachtig en Hans Dulfer was all over the place. Hij trad overal op, schreef heerlijke controversiële stukken in zijn boeken en in Muziekkrant OOR en was directeur van Paradiso.

Zijn radioprogramma In the Midnight Hour bij de VPRO was voor mij een opening naar de jazz. Hij draaide ook fantastische rhythm & blues-platen van artiesten waar ik nog nooit van had gehoord.

Hij praatte over jazz — en over tenorsaxofonisten in het bijzonder — alsof hij het over zijn favoriete gerecht had. Doorleefd. Een kenner.

saxfoon hans dulfer tenorsax foto (c) tom beek

Visionair

In de jaren negentig veroverde hij Japan. Niet met ouwelullenjazz. Maar met dansmuziek. Welke muzikant doet hem dat allemaal na?

Geweldig. Als sessiemuzikant speelde ik ooit mee op één van zijn platen. Ik vond het een eer. Dulfer was hip. En dat zal hij altijd blijven.

Met zijn statement ‘Oorlog in de onderwereld’ (lezen!) uit 2007 nodigde Dulfer iedereen uit zijn muziek gratis te downloaden. Als eerste veegde hij de vloer aan met graaiende platenmaatschappijen. Hiermee was hij zijn tijd ver vooruit.

Plezier

In de rommelige, verzuilde Nederlandse muziekwereld vol ego’s en doorgedraaide hippies is Dulfer’s morsige, no-nonsense aanwezigheid altijd verfrissend.

Geen intellectueel geneuzel maar wijsheid van de straat. Speelplezier staat voorop. Entertainment. Het leven is al ingewikkeld genoeg. Hup, nog een keer de saxofoon in de lucht.

Het publiek komt altijd als winnaar uit de strijd. Dan ben je een groot artiest. Love him.

Enkele weken geleden vierde Hans Dulfer zijn 75e verjaardag. Het grote geluid is gebleven. En de bravoure. Ik hoop dat we nog heel lang van hem kunnen genieten!


Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner, vormgever en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

2 gedachten over “De onsterfelijke bravoure van Hans Dulfer”

Plaats een reactie