De onovertroffen stemmen van The Beach Boys

Van het album Pet Sounds van The Beach Boys, zijn delen op YouTube te vinden met isolated vocals. Bijzonder interessant!

Isolated vocals? De muziek is weggelaten, alleen de stemmen blijven over.

Pet Sounds werd in 1966 gemaakt en was het elfde album van The Beach Boys. Het wordt algemeen beschouwd als een meesterwerk. Het is vooral een verzameling muzikale ingrediënten van Brian Wilson, die hij grotendeels in zijn eentje componeerde. Het resultaat is uniek en onorthodox. Baanbrekend!

Na meer dan vijftig jaar klinkt het nog steeds geweldig, als je het mij vraagt.

Op Pet Sounds hoor je gewaagde intervallen en andere klassieke constructies waarbij The Beach Boys grenzen opzochten van wat er ritmisch, melodisch en harmonisch mogelijk was in de popmuziek.

Ongewone instrumenten, zoals klavecimbels en gitaren die soms expres zijn ontstemd. En allemaal fabelachtige georkestreerd — in de context van geweldige popliedjes welteverstaan.

Zoiets kun je wel allemaal opschrijven, hoor ik u denken, allemaal leuk en aardig. Daarom zijn die video’s zo leuk. Nu kan iedereen de goddelijke stembanden nog eens rustig beluisteren.

Tip: deze radioman en muziekfreak maakte er zijn werk van om dit soort vondsten te bestuderen. Christian Hand analyseert klassieke pop- en rock nummers aan de hand van de isolated tracks.

Geniet van de prachtige vocale arrangementen van Wouldn’t It Be Nice en God Only Knows.

zang zanger mic microphone radio vocals vintage foto (c) tom beek

Tom Beek is saxofonist, copywriter, WordPress expert, vormgever en fotograaf. Je vindt hem op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie