De magie van Crosby, Stills, Nash & Young

Het was een cynische, apathische tijd. Vietnam was nog aan de gang. Vlak na de val van Nixon had niemand nog vertrouwen in de politiek. In de muziek leek alleen nog plaats voor punk en glitter-rock. Nee, David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young hadden eigenlijk geen slechter moment uit kunnen kiezen, toen ze in 1974 aankondigden om voor het eerst in vier jaar weer op tournee te gaan.

Veel muziekliefhebbers vroegen zich af of de vier folk-rock hippies het heilige vuur van Deja Vu überhaupt nog wel bezaten. In de pers werden ze ervan verdacht de stadion-concerten alleen voor het geld te doen. Maar de tournee werd legendarisch. En godzijdank werden de concerten opgenomen. Vijf jaar lang gingen Graham Nash en Joel Bernstein met al het materiaal aan de slag, tot in de kleinste technische details.

BOX

Veertig jaar na dato is-ie er dan: CSNY 1974, een prachtige verzamelbox van deze tournee met zo’n veertig nummers. Niet alleen muzikale hoogtepunten en onuitgebracht werk, maar ook foto’s en video’s.

De must-have voor CSNY fans is verkrijgbaar in allerlei fysieke en digitale soorten en maten: op CD’s en DVD’s, met een begeleidend, bijna 200 pagina’s dik fotoboek. Van de Deluxe Limited Edition Boxed Set ($500) worden er maar duizend gemaakt. Wie snel is, maakt nog kans via CSNY DeLuxe.

If you can make a lot of people feel real good, you did something right.” — Graham Nash

Crosby, Stills, Nash & Young zijn hier op hun best. De magie is prachtig vastgelegd. Ondanks alle spanningen in de groep, klinken de vocal harmonies en het samenspel met de ritmesectie ijzersterk, als één.

De uitvoeringen van Teach Your Children Well (mijn favoriet), Only Love Can Break Your Heart en Johnny’s Garden zijn zeldzaam hecht en helder. Ook de solostukken zijn fantastisch, zoals Neil Young’s On The Beach. en Stills op Word Game.

Hoogstaand, historisch materiaal dat de tand des tijds uitstekend heeft doorstaan, niet alleen muzikaal maar ook audio-technisch. Eindelijk vereeuwigd!

[arve url=”https://youtu.be/EaBJPgKsiDY”]

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.