Darrow Fletcher

Zegt de prachtige naam Darrow Fletcher u iets?

Nee? Mij óók niet, hoor.

Tot vandaag. Ik zat in mijn favoriete strandtent, met een stokbroodje zalm en een blikje cola on the side. Uit de speakers klonk ineens een steengoed soulnummer. 

Mijn Shazam zei: The Pain Gets A Little Deeper. Van wie? Juist, Darrow Fletcher. Een hitje uit 1966, toen de zanger nog pas veertien was.

Veertien.

Dat verbaasde me. De jonge Darrow zingt hier rafelig en rauw. Alsof hij toen al elke ochtend zijn stembanden insmeerde met ruwe motorolie. Alsof hij zijn derde echtscheiding al achter de kiezen had. En net een kuur had gehad tegen open tbc. Die niet was aangeslagen.

Verder weten we niet veel over hem. Sommigen zeggen dat Darrow een soort muzikaal wonderkind was, à la Stevie Wonder.

Toch zou het ná The Pain Gets A Little Deeper nooit meer wat worden: ondanks vele pogingen om nog een hit te scoren, raakte onze Darrow in de vergetelheid. Niemand weet hoe het hem verder is vergaan.

Het is misschien een niemendalletje. Er zijn wel meer van dit soort nummers gemaakt. De titel is wel erg wrang in het licht van zijn persoonlijke verhaal.

Allemaal waar. Maar dit is toevallig een heerlijk swingend soulnummer. En dáár hebben we er nooit genoeg van.


Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner, vormgever en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie