Toto en de romantiek van ’99’

Wie of wat bezingt Toto precies in 99?

Kun je verliefd worden op een cijfer?

Ik tast in het duister.

Met een getal als onderwerp wordt er in dit nummer gesmacht, beloofd en teleurgesteld. En vooral gehouden van 99.

De zangeres van Nena en haar Luftballons? Nee, die kunnen het niet zijn, want die waren er pas in 1982. Een ode aan Nijntje? Nope, dat is geen relatiemateriaal. Een lofzang op de columns van Jan Dijkgraaf is het evenmin. En met het feestelijke 1999 van Prince heeft het ook weinig te maken.

Toto

Liefhebbers van pure rock hadden weinig op met de gepolijste sound van Toto. Toch had deze groep erg veel in huis. David Paich heeft een heel arsenaal aan oorstrelend mooie en vernuftige liedjes op zijn naam staan (waaronder dit 99 en Africa).

Drummer Jeff Porcaro was één van de meest invloedrijke drummers uit de jaren zeventig en tachtig, met zijn ongeëvenaarde shuffle-feel en zijn signature sound. Zijn broer Steve, een gun for hire in de studio’s van LA, staat bekend als een synthesizer-pionier die er smaakvol mee kon orkestreren. Als componist van Human Nature, ook geen onopgemerkt niemendalletje, bewees hij maar weer dat een goed muzikaal idee boven alle middelen staat. Groot fan ben ik ook van de geweldige gitarist en occasional lead zanger Steve Lukather.

Tip: lees ook mijn blog over Jeff Porcaro

Een groep bomvol talent, die toch een eenheid was. Begin jaren tachtig, rond het album IV, beschouw ik als de muzikaal meest vruchtbare periode. Terug naar 99, van het album Hydra.

Liedje

Wat blijkt? 99 is geïnspireerd op de film THX1138 (1971) van George Lucas. Daarin hebben mensen geen namen, maar nummers. Zo zit het dus.

Probleem opgelost.

Van de tekst en de videoclip moet dit nummer het — wat mij betreft — niet hebben. Wat overblijft is een prachtig liedje. De repeterende, zangerige hook doet me denken aan de tijd, zo vlak na de seventies, dat de wereld zich nog geen raad wist met de toekomst. Het nummer hult zich in een waas van melancholie. Van vergeten vakantieliefdes, verkleurde foto’s en angst voor allerlei soorten bommen.

Tijdloze muziek, die bij mij nog net zo hard binnenkomt als toen. Naar welk persoon 99 verwijst weten we niet. Het liedje ademt één zekerheid: de romantiek overwint.


Tom Beek is saxofonist, schrijver, webdesigner, vormgever en fotograaf. Je vindt hem regelmatig op Twitter en Instagram. Gek op jazz en koffie. Ruikt aan boeken.

Plaats een reactie